Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите от левицата решават днес кога да се върнат в парламента

Депутатите от БСП ще решават днес в централата на „Позитано” кога точно да се върнат в Народното събрание. Вчера пленумът прие предложението на партийното ръководство народните избраници да се върнат в парламента на работните си места. Част от левите коментираха, че този ход е бил стратегическа грешка.

„И по-драматични моменти е имало в историята на БСП”, каза пред БТВ по повод вчерашния над седемчасов пленум и оставката на лидера Корнелия Нинова секретарят на лявата парламентарна група Кристиан Вигенин. Той припомни, че на 16 юни конгресът ще вземе официално решение, като желанието на самата Нинова е да се направи вътрешнопартиен избор, т.е. от всички членове на партията. Има обаче и идея да се промени уставът, така че председателят да бъде избран от най-висшия форум - конгреса.

Относно обвинението, отправено от Татяна Буруджиева, че оставката на Нинова е мимикрия на поемане на отговорност, Вигенин заяви, че подобна мимикрия е необичайна за БСП. „Нинова по европейски реши да даде шанс на партията или да потвърди нейния курс, или да избере нов лидер”, подчерта той. Социалистът призна, че той самият не смятал, че тя трябва да подава оставка, не одобрявал и агресивния начин, по който вътрешната опозиция в БСП поискала тази оставка. Това можело да отвлече вниманието на партията от основната цел - местните избори.

Вигенин заяви, че не знае дали Нинова сама е взела решението си да подаде оставка. Според него тя искала, ако бъде преизбрана, да има ясен мандат от партията за себе си. Той изтъкна, че от евроизборите е станало ясно, че именно БСП са основната опозиция на ГЕРБ, тъй като в лявото пространство на практика нямало друга алтернатива.

По думи на Вигенин всички в партията имали вина за загубата. „Европейските избори винаги са трудни за левите партии, защото нашите избиратели не виждат смисъл в тези избори”, обясни той.

Социалистът бе категоричен, че БСП безспорно е претърпяла загуба, но според него е прекалено да се говори за "провал". „Получи се ефектът на прегарянето - когато си близо до победата и правиш всичко възможно да я постигнеш”, посочи  той.

Вигенин изтъкна, че въпреки загубата представянето на левицата на настоящите евроизбори е било по-добро, тъй като печелят един мандат повече. За сметка на това ГЕРБ се представили значително по-слабо, по негови думи, тъй като депутатите им намаляват от 7 на 6, като единият дори не бил от ГЕРБ, визирайки представителя на СДС Александър Йорданов. Според Вигенин ГЕРБ не трябва да тълкуват победата си като прошка.

Запитан дали ще има прошка за самата Нинова, Вигенин заяви, че той самият е привърженик на прекия избор на председател. „Нинова често ни е изненадвала с необичайни ходове, които са се оказвали печеливши. Може и сега да стане така”, предположи той.

„На вчерашния Национален съвет на БСП беше показана нова норма на поведение, искане на пряк избор, задействане на процедура за избор на председател и това означава желание за нова легитимация на досегашните политика, действия и решения. Няма скандал и няма противопоставяне. Това, което виждаме като скандал в Националния съвет, е привнесено отвън и храни чужди къщи. Сред членовете и сред структурите няма дебат по водената опозиционна политика на партията. Отделни личности предизвикват този изкуствено създаден дебат. Затова е необходима нова легитимация на действията и решенията“. Това пък е коментарът на вчерашния пленум пред БНР на Весела Лечева, заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Лечева каза още, че в четвъртък парламентарната група на БСП ще присъства в парламента с внесени законопроекти, свързани с нова антикорупционна политика, антикорупционно законодателство. Тя припомни защо левицата напусна пленарната зала в средата на февруари.

„Излизането ни беше продиктувано заради формата на Народното събрание, което не може да произвежда работещи закони, които да защитават интересите на българските граждани. Всички виждат едно съглашателство при приемане на законодателни инициативи, лобистки закони. От дневния ред отсъстват важни въпроси за българските граждани“, посочи Лечева.

Депутатката заяви, че всеки може да представи своята визия за управление на партията и държавата, и да се кандидатира за поста председател на БСП. Така тя коментира тиражираните в някои медии имена на Мая Манолова и Калоян Паргов като потенциални претенденти за лидерското място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във