Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите обсъждат въвеждането на извънредно положение

В парламента на председателски съвет се обсъжда предложението на правителството за въвеждане на извънредно положение в страната заради ситуацията с коронавируса. Предложението бе представено тази нощ след извънредно заседание на Министерски съвет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова събра парламентарната група на левите на заседание на групата за кратко, но в 10.25 парламентът започна работа с час и половина по-късно от обичайния му час. Стана ясно, че левите са имали конкретни предложения, които са приети от властта.

Парламентът започна обсъждането на поисканото от правителството извънредно положение заради ситуацията с коронавируса.

В Народното събрание са премиерът Бойко Борисов и министри, както и началникът на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести, държавният здравен инсперктор д-р Ангел Кунчев.

"Вече не сме в ситуация на единични случаи, а от вчера имаме масово заразяване. Имаме различни гнезда на заразата, които нямат връзка помежду си, обясни началникът на щаба ген. Мутафчийски. Имаме случаи на неспазване на карантината. Случаят в "Пирогов" е заради семейно тържество, което е направено с пълното съзнание, че един от участниците се е върнал от чужбина", обясни Мутафчийски.

По-рано депутатите единодушно включиха в дневния си ред предложението на Министерски съвет за извънредно положение. Предложението бе прието със 199 гласа "за", без "против" и "въздържали се".

По Конституция се обявява военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет. Върховният закон в държавата разпорежда, че основните права на гражданите са неотменими. При извънредно положение обаче Конституцията предвижда временно да може да бъде ограничено упражняването на отделни права на гражданите.

"Едва ли половинчати мерки могат да доведат до резултат, нуждаем се от по-широки правомощия", каза още ген. Мутафчийски от парламентарната трибуна. Той представи кратък доклад за състоянието в страната, предприетите мерки и актуалните проблеми, които са свързани с ограничаването на епидемията от коронавирус.

"1400 лица са проверени, установени са 23 положителни случая. Само за вчерашния ден - 16 случая и един смъртен случай", припомни информацията шефът на оперативния щаб. 

Той даде пример с други държави, където за нарушаване на карантината, които наказват това деяние със затвор. По думите му днес сме на прага на избухване на броя на случаите. "Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои", каза ген. Мутафчийски. Според него идеята на извънредното положение е да се забави развитието на тази инфекция.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във