Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите обсъждат придобиването на нови осем самолета F-16

Днес парламентът ще започне работа с обсъждане на законопроекта за ратифициране на два международни договора - "Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили" и "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване“. Това е първа точка в програмата от дневния ред.

На първо четене ще бъдат разгледани и промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет. С тях се предлага въвеждането на изрично правомощие на съответните колегии на Висшия съдебен съвет да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи.

На второ четене в бюджетната комисия на парламента влиза за обсъждане 33-процентното облагане на свръхпечалбите. В дневния ред са промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Текстовете бяха одобрени на първо четене, още преди от "Лукойл" да обявят преместването на икономическата си дейност изцяло в България, като дадоха заявка, че при определени условия ще внесат в страната ни общо 700 милиона лева под формата на данъци. Компанията ще е сред тези, които ще бъдат облагани по новия закон. Законопроектът е от важен, защото в него е изведен механизмът, по който ще бъдат подпомагани хората и бизнеса.

Предвиден е и редовен парламентарен контрол. Първи на въпроси на депутати ще отговаря служебният министър-председател Гълъб Донев. В парламентарния контрол ще участват още вицепремиерът и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министрите Иван Шишков, Сашо Пенов, Крум Зарков, Росица Карамфилова, Никола Стоянов, Весела Лечева, Георги Тодоров, Росица Велкова и Асен Меджидиев.

Също така депутатите продължават с приемането на Изборния кодекс на второ четене.

Вчера (24 ноември) народните представители спориха повече от 4 часа само за наименованието на законопроекта. На няколко пъти в залата се стигна до сериозно напрежение между партиите. Най-сериозните дебати се очакват около точката, която връща хартиените бюлетини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във