Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите обсъждат премахването на "златните паспорти"

Народното събрание ще обсъди на първо четене премахване на т.нар. златни паспорти, свързани с режима за гражданство срещу инвестиции.

Правителството и ДПС са внесли идентични промени, с които се предвижда отмяна на възможността за предоставяне на българско гражданство при облекчени условия срещу направени инвестиции.

Заявката за тази законодателна промяна дадоха поотделно и премиерът Кирил Петков и ДПС.

„Тези златни паспорти са един порок, който ние приоритизираме да премахнем от до“, каза министър-председателят.

„Европейската комисия подготвя такова законодателство и за забрана на този вид паспорти“, посочи от своя страна Йордан Цонев, депутат от ДПС.

Водещите вносители от ДПС, Мустафа Карадаъй и Делян Пеевски в отделен законопроект предлагат в тримесечен срок от влизането в сила на закона да се извърши пълна проверка на всички преписки по придобиването на инвестиционното гражданство и при установени нарушения то да бъде отнемано.

Преди ден прокуратурата започна разследване по сигнала на депутата от ДПС Хамид Хамид за издаването на българско гражданство срещу инвестиции на чужденци от Китай и Русия.

Проверките започнаха в три министерства и в Българската агенция по инвестиции. Ако предложението бъде прието, в срок от три месеца трябва да се направи проверка на всички преписки за придобиване на българско гражданство.

При открити нередности българският паспорт да бъде отнет. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент прие доклад, в който се казва, че схемите за "гражданство срещу инвестиции", при които граждани на трети страни могат да получат права на гражданство в замяна на инвестиции, са "неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват редица сериозни рискове за сигурността".

Facebook logo
Бъдете с нас и във