Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица

Депутатите обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Решението беше прието единодушно с 99 гласа "за". Предложението бе внесено от депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС - Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, Милен Михов и Симеон Симеонов. 

Според вносителите Велико Търново е ключов град не само за българската и европейската история, но и за българската идентичност. В духовните представи на българите цели седем столетия - от 1186 г. до 1879 г., Търново е единствената възможна българска столица. Още повече това е символичен жест към града в навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция и няма да има други административни и финансови последствия. 

Проф. Станислав Станилов от Обединени патриоти обаче призова да се приеме закон за старите български столици, за да има равнопоставеност за Велико Търново, Велики Преслав и Плиска.

Велико Търново е столица на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878 – 1879 г. През Средновековието носи името Търновград, като постепенно става известен с наименованието Търново. През 1963 г. пред него е добавено „Велико“ в чест на предишната слава на града. Благодарение на богатото си културно-историческо наследство Велико Търново е важен туристически център.

Според данни от 15 декември 2015 г. градът е на 16-то място по население със своите 70 000 жители по настоящ адрес и един от четирите града в България с положителен естествен прираст от 2006 до 2014 г. Разположен между Дунавската равнина и Стара планина, върху първите възвишения на Предбалкана, Търново е основен административен, индустриален и образователен център на региона. Тук се намират Националният военен университет „Васил Левски“ – факултет „Общовойскови“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (вторият по големина университет в България), катедралата Рождество Богородично, крепостите Царевец и Трапезица, множество музеи и културни забележителности; общо 1613 обекта от историческото наследство на България.

През 1879 г. в града се провежда Учредителното събрание, поставящо началото на Третата българска държава. Пазител на града е св. Патриарх Евтимий, чийто паметник се издига над сградата на Великотърновския университет. Велико Търново е град-кандидат за Европейска столица на културата 2019.  Връх на антарктическия остров Ливингстън е наименуван Търново в чест на старата столица на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във