Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите няма да актуализират бюджета в съкратени срокове

Нови разправии в Народното събрание предизвика въпросът за срока, в който да се актуализира бюджетът. БСП предложи да се заседава извънредно в събота и в следващия вторник, за да бъдат гласувани законопроектите за изменение и допълнение на държавния бюджет. Така срокът за писмени предложения между първо и второ четене в законопроекта за държавния бюджет се съкращаваше до петък, 3 септември, включително. Парламентарната комисия по бюджет и финанси трябваше да проведе извънредно заседание в събота, на което да приеме на второ четене промените в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закона за държавния бюджет за 2021 г. А следващия вторник, 7 септември, законопроектите се предвиждаше да бъдат гласувани и на извънредно пленарно заседание. В крайна сметка предложението не мина, но споровете покрай него продължиха дълго. 

Против гласуваха от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, ГЕРБ-СДС не участва в гласуването, ДПС се въздържа. Двучасовите дебати преминаха във взаимни обвинения между парламентарните групи в задкулисие. В цялата история бяха намесени телефонни обаждания, президентът Румен Радев, датите на парламентарните и президентските избори, както и предположенията за бъдещ политически проект на министри от служебния кабинет.

Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ заяви, че приемането на закони на бегом не е рационална идея. "Ако актуализацията на бюджета е важна за страната, е добре тя да бъде направена точно, детайлно, със съответните изчисления, а не на бегом, за да ходим на избори на Октомврийската революция", каза той. Мария Капон намекна за задкулисие: "Явно има други телефонни обаждания, които диктуват отнякъде на едни или други как да променят нещата.“

Борислав Сандов от „Демократична България“ е на мнение, че БСП не осъзнава ситуацията: "Може би някой в тази среща е кимнал в неподходящ момент, за да разберат колегите от БСП, че вие всъщност сте съгласни. Сега разбирате ли защо ние не отиваме на такива срещи, които всъщност са празен пиар, и които после се интерпретират по начина, по който госпожа Нинова прецени."

Председателят на ПГ ИБГНИ Мая Манолова декларира, че не е възможно парламентът да се занимава само с бюджета, тъй като ще се блокира приемането на другите закони, касаещи съдебната реформа, Националната служба за охрана и отбраната.

Тома Биков от ГЕРБ обвърза дебата за актуализацията с предстоящите избори и интересите на президента за датата на провеждането им. "Нека не бъдем лицемери. В момента говорим за датата на парламентарните и президентските избори Ако може да потупкаме малко топката и парламентарните избори да отидат след президентските, защото ГЕРБ може да ги спечели", каза той. "Давайте да намалим срока и да ходим на избори. Иначе някои от вас много ще страдат. Ще вземе г-н Кирил Петков да направи партия", добави той.

От ИТН обвиниха БСП и ГЕРБ в договорки. Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов счете, че с предложението за актуализацията всъщност се цели бързо да се разпусне парламентът, за да не бъдат приети важни промени - да се отнеме от главния прокурор Бюрото за защита на свидетели, да се закрият специализираните съд и прокуратура и да се измени Законът за НСО. "Затова БСП драпат, заедно с ГЕРБ, а подозирам и с ДПС. В момента ГЕРБ и БСП са в комплект. Дълго обяснявахте, че сте партия на протеста, а не на статуквото. Днес лицемерието ви е очевадно, а с ГЕРБ отново се гушнахте", обърна се Йорданов към социалистите..

А Биков защити лидера на левицата: "С г-жа Нинова сме опоненти, даже понякога сме прекалявали в изказванията си, но ще ви кажа нещо в нейна защита, колкото и да звучи лошо. Г-жа Нинова не е ходила нито на кино с г-н Борисов, нито му е била министър, нито му е била омбудсман. Може с нея да имаме всякакви отношения, но тя на килимчето не е била за разлика от лидерите на всички останали."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във