Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите не успяха да разпределят парите за пътните фирми

Депутатите не успяха да стигнат до решение за разплащането с пътните фирми. Около полунощ в пленарната зала бяха отхвърлени и трите проекта за решение - на правната комисия, на регионалната и на вносителя - депутати от управляващото мнозинство. Преди гласуването вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов помоли народните представители да вземат решение тази вечер. "Моля да го направите тази вечер, защото утре няма как да възложим закърпването и на една дупка по българските пътища", настоя той. 

Предложението на правната комисия бе гласувано първо, тъй като бе с най-много изменения. То предвиждаше Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от бюджета си за 2022 г. 50 на сто от задълженията към фирмите за поддръжка и ремонт на пътища, както и 100 процента от задълженията за доставка и монтаж на мантинели, пътни знаци, полагане на маркировка. Предвиждаше и допълнителните плащания във връзка с предявени суми към АПИ да се извършват след одобрение от Народното събрание и въз основа на доклад на междуведомствената работна група за установяване на реално изпълнените дейности, разгледан от антикорупционната комисия в парламента. Първоначално внесеното предложение предвиждаше това да става с решение на Министерския съвет.

От "Продължаваме Промяната" искат повече контрол върху допълнителните средства, които трябваше да бъдат разплатени на фирмите. Затова предлагаха да стане със санкция на Народното събрание, след становище на антикорупционната комисия, на база доклад на междуведомствената работна група. 

За проекта на правната комисия гласуваха 102-ма депутати от ПП, БСП и "Демократична България", против - 108 (ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", ДПС), 11 се въздържаха - деветима от тях от "Възраждане".

"В правната комисия бе прието решение, което изцяло противоречи на конституцията и българското законодателство", посочи Ива Митева от ИТН. Ако решението на комисията по правни въпроси бъде прието, ще внесем решение временна комисия към Народното събрание да направи пълна проверка на всички задължения на първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет, на държавните предприятия и на тези с 50 на сто държавно участие, каза тя. 

Предложението на регионалната комисия беше подкрепено само от 25-ма народни представители (основно от ИТН), а на вносителите - от 29 депутати, останалите бяха "против" и "въздържал се".

Дебатите по проектите продължиха около четири часа, а пленарното заседание - повече от 14 часа.

Малко след решението премиерът Кирил Петков написа в профила си във Фейсбук, че предложението за изплащане на обещаните 655 млн. лв. към пътните строители ще бъде повторно внесено днес.

https://www.facebook.com/kiril.petkov.104/posts/10158751256731367

"Няма да губим нито ден", обеща премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във