Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите не могат да се наканят да създадат постоянни комисии

Председателският съвет в парламента е обсъдил тази сутрин създаването на постоянни комисии, но все още нямало пълно съгласие по състава им. Това обяви в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя изрази увереност, че следващата сряда точката ще бъде в програмата за работа на депутатите.

Парламентът започна работа на 21 юли, а все още не е създадена нито една постоянна комисия. Вместо това има пет временни комисии, около създаването на които всеки път се губеше изключително много време в дебати, отклоняващи се от същината. Около временните комисии за Росенец и Буджака например ДПС, "Демократична България", накрая и "Има такъв народ" влязоха в полемика, граничеща с конспирацията. Депутатите всеки път се впускаха в разискване на събития от зората на демокрацията и правеха ретроспекции, пълни с обвинения и стигаха чак до родителите си.

В четвъртък няколко служебни министри с тревога призоваха парламентът да намери време да разгледа актуализацията на бюджета. Във време на политическа несигурност и при положение, че парламентарните групи засега не успяват да се споразумеят и да излъчат редовен кабинет, те губят времето си в разправии и лични битки. Министърът на финансите Асен Василев умолява народните представители най-накрая да сформират бюджетна комисия и да се заемат с актуализацията на бюджета, за да може увеличените приходи в хазната да се харчат за нуждите на хората и бизнеса.

Междувременно депутатите внасят един през друг законопроекти, но без постоянни ресорни комисии, законодателните инициативи няма как да бъдат гласувани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във