Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите не избраха шеф на новата анкетна комисия за руския газ

Парламентът избра състава на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около газопроводите "Южен поток" и "Турски (Балкански) поток", и причините за забавянето на газовата връзка с Гърция, но не успя да определи неин председател след три кръга номинации. Това е поредната комисия, която ще нищи въпроса, свързан с руските газови и транзитни доставки. И двамата първоначално посочени да застанат начело не събраха необходимия брой гласове. Иван Манев, предложен от "Продължаваме Промяната", получи 103 гласа "за", 87 "против" и 31 "въздържал се".  Станислав Анастасов, номиниран от ДПС - вносители на предложението за създаване на комисията, получи подкрепа от 91 депутати, 71 бяха "против" и 61 се въздържаха.

Първоначално председателят на парламента Никола Минчев обяви Иван Манев за избран с аргумента, че е получил повече гласове "за". Това предизвика реакция от опозицията, тъй като гласовете в подкрепа на Манев са по-малко от тези "против" и "въздържал се", взети заедно. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова призова Минчев да анулира избора на Манев и да даде възможност на парламентарните групи да излъчат други номинации. 

"Груба грешка е да обявите някой за председател, който не е събрал необходимото мнозинство за подкрепа в пленарната зала", посочи Атанасова и отбеляза, че това не отговаря на правилника на парламента, нито на Конституцията. По думите ѝ това вероятно е "поредна новаторска практика" на "Продължаваме Промяната". 

Иво Атанасов от "Има такъв народ" също упрекна Никола Минчев за решението му. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС пък изтъкна, че ще изберат консенсусна кандидатура за председател. "Няма вече да има доминация, защото няма мнозинство. Няма да назначите шеф на КПКОНПИ, който вие сте решили. Оттук нататък този парламент, ако иска да оцелее още няколко дни, ще се управлява с консенсус", подчерта Чолаков.

Председателят на парламента обяви почивка, в която да обмисли решението. А след възобновяване на заседанието заяви, че е допуснал грешка, отмени обявеното решение и се извини на депутатите.

Направени бяха нови четири предложения. Имаше и искане от "Продължаваме Промяната" за съпредседателство на комисията, което обаче беше обявено за недопустимо, тъй като според решението за създаването й тя се състои от един председател и членове. Нито един от кандидатите - Искра Михайлова ("Възраждане"), Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), Петър Кулински ("Продължаваме Промяната") и Рамадан Аталай (ДПС) не получи необходимия брой гласове, за да бъде избран.

Последва трети кръг номинации, при които "Възраждане" предложи Георги Георгиев, но и той не получи нужната подкрепа. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска да се прекрати процедурата за избор и отбеляза, че председателят на Народното събрание може да свика заседание на всяка комисия. Карадайъ предложи Никола Минчев да изготви проект на вътрешни правила за въпросната комисия, където да е включена точка, че органът избира за председател някой от членовете си, и да свика първото заседание. 

В състава на анкетната комисия влизат Иван Манев и Петър Кулински от "Продължаваме Промяната", Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС, Филип Попов и Драгомир Стойнев от "БСП за България", Виктория Василева и Андрей Михайлов от "Има такъв народ", Владислав Панев и Петър Маринов от "Демократична България" и Искра Михайлова и Георги Георгиев от "Възраждане". Срокът им за работа е един месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във