Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите не гласуваха преизчисляване на пенсиите

Промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, станаха повод за разгорещени дебати в парламента. Те не бяха гласувани на първо четене заради изчерпване на пленарното време. С промените се иска преизчисляване на всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г.

БСП е последователна в политиката за преизчисляване на пенсиите, правили сме го през 2008 г. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя заяви, че партията е обещала да внесе този законопроект по време на предизборната си кампания. Нинова изтъкна, че немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване и в най-голяма степен това се отнася за българските пенсионери.

"Границата на бедността за 2017 г. е 314 лв, а минималната пенсия, ако я увеличите от 1 юли, ще бъде 180 лв. Разликата я виждате. Над 1 млн. и 300 хил. пенсионери, а това е над 60 % от общия брой на пенсионерите в България, са с пенсии под границата на бедност", каза Нинова. Според нея трябва да се започне с преизчисляване на старите пенсии.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че безспорно трябва да се повишат доходите на българските пенсионери. Според нея обаче демагогията и популизма са изместили експертността и такива промени крият риск за пенсионната система. Ангелова смята, че предложението на БСП нарушава принципа на пенсионно-осигурителния модел.

"Мобилизирайте бившата червена номенклатура и настоящата червена олигархия да върне заграбеното от българския народ и пенсиите ще станат двойни", призова от парламентарната трибуна Спас Гърневски (ГЕРБ). Той дори изрецитира кратък стих:

"Партията вее демагогски знамената,

че е честна, социална справедлива,

но поразровиш ли и ти делата, ще видиш,

че е нагла, арогантна и особено крадлива"

Манол Генов (БСП) отговори на Гърневски, че предметът на дебатите е Кодексът за социално осигуряване, а не неговото творчество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във