Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите може да не заседават всяка седмица

За втори пореден ден депутати се събират на заседание на комисията, която изработва правилника за работа на парламента. Предстои да бъде обсъдено предложението на "Има такъв народ" пленарните заседания да не са всяка седмица, а да се редуват със седмица работа в парламентарните комисии. Според председателя на Народното събрание Ива Митева, която представи предложението, така ще може да има по-задълбочена работа по законодателни решения.

Другата тема, по която се очаква да бъде взето решение, е дали народните представители да почиват през август. Отново по идея на ИТН и Ива Митева се очаква да бъде внесено предложение да бъде отменена традиционна ваканция на депутатите през август. Митева аргументира предложението с преговорите за съставяне на кабинет, очаква се връчване на проучвателен мандат от президента Румен Радев. Предвид инициативата на служебното правителство за актуализация на държавния бюджет, нагласите засега са, че парламентаристите ще се лишат от ваканция.

Комисията по изработване на правилника стигна до решение за  сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на Комисията за гражданското общество с Комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина. Първоначалният проект предвиждаше да са подкомисии, но от "Изправи се БГ! Ние идваме" и от "Демократична България" възразиха.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии - за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във