Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите изслушват извънредно премиера и енергийния министър

Депутатите изслушват премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов за доставката и цената на природния газ. Това е първа точка в програмата на Народното събрание за днес. Изслушването е по предложение на Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Един час народните представители спориха дали изслушването да се проведе при закрити врата. В крайна сметка бе решено заседанието да е закрито.


В началото на заседанието временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов съобщи, че във връзка с настоящето изслушване в секретното деловодство на институцията има внесени доклади по темата. Той помоли премиерът и енергийният министър да потвърдят дали тези документи ще бъдат предмет на изслушването. След това се позова на чл. 44 от правилника на парламента, при който се допуска заседанието да бъде закрито, без това да се подлага на гласуване. "Ще помоля всички камери да бъдат изключени и всички външни лица да напуснат залата", заяви Иванов.

Искането му срещна несъгласие от страна на депутати на ГЕРБ-СДС. "Докладвахте материали, постъпили в секретно деловодство, което се намира в другата сграда", реагира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Считате ли, че народните представители могат да се запознаят с тези материали в момента. Aко решите да допуснете подобна грешка, правя предложение за отлагане на изслушването, докато депутатите се запознаят със секретните документи", добави тя.

Несъгласие изрази и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който посочи, че само преди две седмици в пленарната зала имаше аналогичен случай, свързан с въпроса за руските дипломати.

Вносителят на процедурата Делян Добрев от ГЕРБ заподозря опит да се скрие истината от българските граждани. "Аз искам в това изслушване да стане ясно каква е цената на газа и ще го има ли, т.е. нищо секретно не искаме да разберем и не виждам причина вие да закривате заседанието. Искаме българските граждани да чуят, че газът скочи с 32% от началото на този месец и че следващия месец ще скочи пак. Че вероятно въобще няма дори да го има. И не виждам нищо тайно в това. Според мен го правите, за да скриете истината от българските граждани, но няма да успеете", каза той.

От ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" припомниха случая с изслушването на външния министър Теодора Генчовска, за което е било отказано закрито заседание. А Мирослав Иванов подчерта, че не може да се прави аналогия с изслушването на Генчовска по казуса с ветото за Северна Македония и отхвърли обвинения на опозицията за двоен стандарт в провеждане на закрито заседание.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във