Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите излизат във ваканция на Разпети петък

Народните представители излизат в традиционната си Великденска ваканция от 26 април – Разпети петък, и би трябвало да се върнат на работа в пленарната зала на на 6 май, но тъй като и този ден също е празник, те ще седнат зад депутатските банки на 8 май, сряда. Освен това от 26 май започва официалната предизборна кампания за вота за Европейски парламент.

На Председателски съвет в сряда е била обсъждана и идеята Великденската ваканция да бъде съкратена, а да се гласува една извънредна две седмици (от 13 до 27 май) преди изборния ден на 26 май. Предложението за изместена ваканция е било на ГЕРБ и те са искали то да бъде прието с консенсус, но някои от другите партии са имали съображения против него. Един от аргументите е бил, че резервациите на депутати за 10-дневната ваканция, които са направени много по-отдавна, няма как да бъдат отменени.

Хора от ГЕРБ смятат също, че такъв ход е рискован, тъй като депутатите  вече веднъж решиха да си дадат извънредна (предизборна) ваканция за президентския вот през 2016 г., което предизвика недоволство в обществото. Тогава премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна по спешност в сградата с надпис "Съединението прави силата" и "върна" парламентарната си група в пленарната зала.

В крайна сметка е било взето решение последната седмица преди евроизборите - от 20 до 26 май, да е неприсъствена за депутатите в пленарната зала, но ще работят и заседават всички парламентарни комисии, обясниха от парламентарното ръководство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във