Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите искат електронно здравеопазване до две години

Депутатите поискаха в срок от 2 години да бъде изградена и въведена система за електронно здравеопазване. За проекта на решение, предложен от ГЕРБ гласуваха 129 народни представители, „против“ – 7, „въздържали се“- 56, с което бе приет.

Мнозинството отхвърли предложенията на БСП, в срок от три месеца да бъде представена реална стратегия за развитие на държавните и общински болници. Както и до края на годината да бъде готова новата здравна карта.

По предложение на ГЕРБ, парламентът реши здравният министър два пъти годишно да представя на ресорната парламентарна комисия доклад за финансовото състояние на държавните и общински болници. 

В срок до 31 декември министърът на здравеопазването трябва да представи информация на Комисията по здравеопазването относно готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните общински лечебни заведения за болнична медицинска помощ и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение. 

 От ДПС отбелязаха, че дълговете на лечебните заведения отдавна са преминали психологическата бариера от 500 милиона лева.Това доведе до нови сблъсъци между БСП и ГЕРБ.

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП, Драгомир Стойнев настоя ГЕРБ да обяснят на българските граждани защо наистина се влошават услугите, защо общински и областни болници са принудени едвам да оцеляват и де факто вървят към закриване. "Къде отидоха тези два милиарда лева, които вие откраднахте - ГЕРБ, които откраднахте по времето на кабинета на Борисов1", попита той. 

Отговори му Даниела Дариткова от ГЕРБ, която подчерта, че наистина има болници в тежко състояние, но тя представлява област, в която болницата е в добро финансово състояние, което се дължи на добро мениджърско управление и контролът, който се упражнява върху нея. "Затова имаме различни ситуации, аз знам, че истинският комунист е готов всичко да подели, даже и греха, Оскар Уайлд го е казал".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във