Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите гласуват замразяването на заплатите си

В извънредно пленарно заседание депутатите гласуват решение за замразяване на заплатите си по време на извънредното положение. Те ще се произнесат и по актуализацията на Бюджет 2020, както и по промени в Закона за извънредното положение, с които ще бъде намалена глобата от 5000 лева за неспазване на мерките и държавата ще поеме част от осигуровките по схемата 60/40. 

От ГЕРБ предлагат от 1 април основните месечни възнаграждения на депутатите да не се преизчисляват на основа средномесечната работна заплата за страната през последния месец. Предложението на управляващите предвижда правилото да е валидно до отмяна на извънредното положение.

Социалистите предложиха основните депутатски заплати да бъдат замразени на нивото от предходния парламент, но не само по време на извънредното положение, а и след това. Така възнагражденията им ще възлизат на 2976 лева.

"Воля" настоява докато действат извънредните мерки, народните представители да получават минималната работна заплата, т.е. 610 лева.

От "Обединени патриоти" разкритикуваха ГЕРБ, че вече 2 години не придвижват идеята заплатите на законотворците да се индексират като пенсиите - веднъж годишно. Коалиционните партньори на управляващата партия предложиха възнагражденията на депутатите, министрите, премиера и президента да бъдат намалени наполовина, но за целия период на икономическата криза.

От ДПС съобщиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ. Като според зам.-председателя на парламентарната група на партията Йордан Цонев, трябва да се запази сегашната формула на изчисление, т.е. депутатите да получават 3 средни заплати в публичния сектор.

От Движението искат спестените пари от замразяването да бъдат дарени на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса.

В отговор Крум Зарков от БСП посочи, че възнагражденията на народните представители не трябва да се мерят по средната заплата, защото 80 на сто от хората в България получават по-малко.

Цонев определи предложението на левицата като популистко, тъй като, по думите му, интелектуалният труд в парламента е доста по-голям.

Лидерът на червените Корнелия Нинова обяви, че ако депутатите искат да променят нещо, трябва да започнат от себе си. Според нея не е справедливо, икономически обосновано и морално те да получават три пъти по-високи заплати от средното трудово възнаграждение за страната. Нинова увери, че ще промени механизма за изчисляване на депутатските заплати, когато БСП дойде на власт.

В отговор Лъчезар Иванов от ГЕРБ я попита как на 28 години е изкарала милиони за приватизацията на "Техноимпекс".

Червената лидерка отрече това твърдение и заяви, че социалистите претендират за правова държава, заради което тя е осъдила клеветниците си, включително и премиера Бойко Борисов за това, че я е нарекъл "Госпожа Лъжа".

Депутатът от НФСБ и зам.-председател на групата на "Обединени патриоти" Борис Ячев предложи по време на извънредното положение народните представители да работят без възнаграждения, тъй като парламентът в този период ще работи само, за да гласува спешни и неотложни решения.

"Надцакваме се с топла бира", отбеляза патриотът Александър Сабанов след половинчасов дебат колко всъщност работят народните представители. А няколко парламентарни групи поискаха обсъжданията да приключат.

След близо още половин час, в който се цитираше кой депутат и коя партия колко са дарили, социалистът Георги Михайлов обяви, че е лекар от 35 години и не е виждал подобни "изстъпления".

Атакистът Станислав Станилов призова да се спре с този "срамен начин" на обсъждане на въпроса.

Председателят на "Воля" Веселин Марешки призова за мъдрост и единение, тъй като времето е създало условия да се отсеят истинските лидери, а народът има нужда от съвременен Левски.

Очаква се да бъде прието предложението на ГЕРБ заплатите да бъдат замразени на 3747 лв., но гласуванията ще се проведат след минат дебатите по всички точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във