Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите гласуваха символично закриването на спецправосъдието

Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт на първо четене. Предложението е внесено от "Демократична България".  "За" него гласуваха 130 народни представители, без "против" и без "въздържали се". Законопроектът предвижда закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура.

Текстовете минаха на първо четене с гласовете на "Демократична България", "Има такъв народ", БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме". В залата присъстваха и депутати на ДПС и ГЕРБ, които обаче не участваха в гласуването. 

Народните представители нямат време да финализират текстовете, тъй като президентът Румен Радев вече издаде указа за разпускането на 46-ия парламент. Затова гласуването бе определено както в правната комисия, така и в пленарната зала като символично, но и като заявка за съдебна реформа в следващия парламент. Подобно символно гласуване се случи и в предходното 45-о Народното събрание. Ако следващият парламент иска да финализира темата, трябва да започне цялата процедура отначало.

Преди гласуването от БСП обявиха, че ще подкрепят законопроекта, но със забележката, че така законодателство не се прави. "Аз не зная доколко са искрени колегите вносители и доколко употребяват тази тема предизборно. По-скоро са искрени, но я употребяват и предизборно, защото тази пирова победа с Бюрото за защита е никаква победа. Това беше важната тема. Тази важна тема не стигна до гласуване. Тя не стигна, защото всичко друго беше приоритет. Временни комисии, комисии за различни местности по Черноморието. Тази тема обаче близо два месеца по-късно намери място в правната комисия. Отделна тема е кога бяха създадени комисиите", посочи социалистът Явор Божанков. Според него, ако това е било основен приоритет, е трябвало да бъде тема номер 1.

"Сега в последните минути на това Народното събрание гледаме тъй важната за всички протестиращи граждани съдебна реформа, която очевидно няма да се случи, защото и първо четене не сме минали. Това е големият провал и това е грешка на голяма част от политическите сили, включително на вносителите", изтъкна Божанков. По думите му вносителите, бидейки наясно, че тази реформа няма да се случи, са започнали да търсят виновници.

"Има ли съдебна реформа? Не. И ние всички сме виновни", каза по време на дебатите Мика Зайкова от "Има такъв народ". И подчерта, че "на партиите на статуквото Гешев и специализираните съдилища са им удобни". "Всичко е точно. Те просто гледаха да забавят нещата, че да не достигнем до закон. Ние, трите партии на промяната, успяхме ли да се разберем? Какво толкова ни раздели, че не успяхме да се разберем", риторично попита Зайкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във