Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите гласуваха по-тежки наказания за компютърните престъпления

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс с гласували „за“ 73 и въздържали се 20 народни представители. Промените предвиждат актуализиране на действащата нормативна уредба за компютърните и компютърно свързаните престъпления, с цел осигуряване на по-адекватна защита на държавата, бизнеса и гражданите от неправомерни деяния, засягащи техните основни права.

С проекта се предлага съществено завишаване на наказанията както за същинските компютърни престъпления по Глава девета "а" от Наказателния кодекс, така и за компютърно свързаните престъпления - онлайн детска сексуална експлоатация и престъпления, свързани с интелектуална и индустриална собственост и авторско право. Въвежда се и специален текст с по-високи наказания, ако компютърното престъпление е извършено срещу "критичната инфраструктура".

От БСП отправиха критики към законопроекта, че с поправките борбата срещу тежките престъпления няма да бъде подобрена с нищо. 

"Страхуваме се, че по същество не е направено кой знае какво, защото за да проработят едни текстове в Наказателния кодекс, е ясно, че те от една страна трябва да са добре обмислени, от друга страна - пропорционални спрямо обществената опасност и трябва да предлагат системен пропорционален подход за съразмерност между наказанията в самия кодекс. Обратното означава, че просто няма да има ефект. Законопроектът трябва да бъде преработен из основи, ако искаме да бъде ефективен. По глава 9  всички тези престъпления стават по-тежко наказуеми. Увеличават се наказанията. Само че всички знаят, че трудността при тях е в доказването и това няма да се промени с нищо, вдигайки наказанията“, обясни социалистът Крум Зарков, член на парламентарната правна комисия.

Излиза, че всички компютърни престъпления ще се наказват по-тежко от такива като принуда и причиняване на смърт по непредпазливост, изтъкна той.

 Червения депутат посочи, че предложеният законопроект черпи своето основание от това, че страната ни е заплашена от процедура по нарушение във връзка с нетранспонирането на специална директива за атаките срещу информационните системи.

"Според тази директива всяка страна членка трябва да определи праг на наказание и ние не сме изпълнили тези разпоредби на директивата. Дотук добре. Европейското законодателство трябва да се спазва, но още по-важно е, спазвайки го, да го правим достатъчно обмислено така, че не само да изпълним формалните препоръки, а и действително да постигнем целите, а те са ефективно противодействие на определен тип престъпления. В този законопроект става дума за тежки и опасни престъпления, каквито са без съмнение и сексуалните посегателства срещу малолетни и непълнолетни и престъпленията против интелектуална собственост и компютърните престъпления“, каза още Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във