Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите единодушно решиха: Извънредният труд в МВР да се заплаща, а не да се компенсира с отпуск

Единодушно със 137 гласа "за" депутатите приеха промените Закона за МВР на първо четене. Предложенията са внесени от парламентарната група на ГЕРБ.

Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение.

Предвиденото изменение регламентира за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

Преди гласуването от БСП съобщиха, че ще подкрепят промените, но настояват те да влязат в сила от датата на обнародването им. Според депутата от левицата Иван Иванов служителите на МВР трябва да бъдат обезпечени не от 1 януари, а от сега.

"От един месец служителите на МВР са на улицата, за да охраняват статуквото, да запазят това управление на държавата. Очевидно служителите на МВР се намират под натиск, извънредна обстановка, която налага да бъде заплатен този труд, който те полагат", изтъкна социалистът, допълвайки, че от БСП са били последователни за кодифицирането на извънредния труд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във