Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутатите дадоха повече правомощия на омбудсмана

Днес депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за омбудсмана. Със 165 гласа за и един въздържал се омбудсманът получава още правомощия. 
 
Новата мярка предлага включване на изрична разпоредба, според която омбудсманът не само защитава, но и насърчава основните права и свободи.
Една от основните промени е с правомощието на омбудсмана да отправя препоръки и предложения до Министерския съвет и до Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Предвижда се и изрична възможност омбудсманът да насърчава ефективното прилагане на международните инструменти за права на човека отразява действителното положение.

За да се постигне по-голяма прозрачност при избора на омбудсман, се предлага номинации да може да правят и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, а избирането на обществения защитник от Народното събрание да става с явно гласуване.

В допълнение към изискванията за заемане на длъжността се добавя изискване за предишен опит в областта на правата на човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във