Банкеръ Daily

Правната комисия реши:

Депутатите да влизат със зелен сертификат в Народното събрание

От втори опит парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси успя да събере мнозинство в подкрепа на предложението на "Демократична България" достъпът до Народното събрание да е само със зелен сертификат, а депутатите сами да си плащат бързите тестове.

При извънредна епидемична обстановка достъпът до сградите на Народното събрание да бъде след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

Комисията по конституционни и правни въпроси на НС, с 11 гласа "за", трима - "против", и без въздържали се, прие проекта на решение за условията на достъп до сградите на парламента, предложен от депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Още в началото на  днешното заседание от ГЕРБ, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ възразиха точката да се разглежда с мотив, че заседанието е свикано извънредно, а ГЕРБ дори си тръгнаха.

Подобен казус имаше и със заседанието и взетото решение в парламентарната Комисия по здравеопазване.

Вчера проекторешението беше одобрено и от тази комисия.

Така, ако предложението бъде гласувано и в пленарната зала, от 24 януари в сградите на Народното събрание ще се влиза само с COVID сертификат. 

Разходите за антигенните тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента, е предвидено в проекторешението. Това няма да важи за самите депутати и те ще си плащат сами бързите антигенни тестове.

Спор предизвика точката, която регламентира администрацията на НС да съхранява резултатите от направените бързи тестове на територията на парламента до края на деня, следващ деня на взимането на пробите. Срещу това възрази Ива Митева от "Има такъв народ" с мотива, че НС не е лаборатория и не може да съхранява подобни резултати.

В началото на заседанието на комисията възникна спор дали точката, която е единствена, трябва да бъде обсъдена или да отпадне днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във