Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутати разсъждаваха за свободата на словото

Вежди Рашидов в разговор с журналистката Елена Йончева.

Неочаквани дебати за свободата на словото предизвика иначе формалният годишен доклад за работата на Съвета за електронни медии (СЕМ), който беше приет от парламента в четвъртък (10 май). Формален повод стана забележката на народен представител от левицата, че нищо не е казано за неотдавна публикуваната класация на "Репортери без граници", в която България е поставена на 111-о място по свобода на словото.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков изрази несъгласие с тази констатация. Според него тя трябва да бъде подложена на съмнение.  "Ще ви кажа как се прави тази класация - избират се едни репортери, правят се с тях интервюта, питат се има ли свобода на словото, а те казват - няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия - на 26-о, а там убиха разследващи журналисти, разследвали правителствата. А тук един депутат държал седем вестника. И затова България е на 111-о място", посочи Биков, визирайки депутата от ДПС Делян Пеевски. Впрочем  преди седмица от ДПС също оспориха изводите на неправителствената организация.

По думите на Биков, "ако някъде правителството е най-критикувано, това е БНР. А СЕМ избира директорите на БНТ и БНР". Той постави в дъното на проблемите на медиите корпоративните интереси: "Едва ли има телевизия, която да направи разследване срещу свой голям рекламодател. Това е проблемът на медиите - корпоративните интереси. Често бъркаме качеството на журналистиката със свободата на словото. Тази класация е манипулативна, тази класация не е меродавна", посочи Биков. И продължи: "Журналисти казали, че нямали свобода на словото - ми да излязат по телевизията и да кажат как ги притискат техните собственици! А не с анонимни интервюнца."

"От вашето изказване излиза, че едва ли не  за да има свобода на словото, трябва да има убити журналисти", репликира го депутатът от "БСП за България" Иван Ченчев.

Биков беше атакуван от ляво и от журналиста Александър Симов, който по принцип се съгласи с мнението му за класацията, но изказа други несъгласия. "Няма да се съглася с вас, че свободата на словото е най-голяма във финансираните от държавата медии. Има предавания, в които пет души се надпреварват да защитават позиция, която е една и съща", посочи Симов.

Последва изказване на социалиста Антон Кутев, който поиска регламент за съдържанието на медиите, а след него Вежди Рашидов от ГЕРБ обяви, че въпросът бил прави ли се разлика между свободата и слободията в медиите. После добави: "За първи път 100% се съгласявам с Антон Кутев, защото е 100 % прав. Проблемът е много голям". Бившият министър на културата подкрепи Кутев за това, че БНТ и БНР трябва да бъдат по-добре финансирани. "За да бъдат наистина обществени медии, а не обслужващи медии", заключи Рашидов и предложи да се забрани външното им финансиране. Шефът на Комисията по култура се мотивира с безпокойството си от факта, че разни грантаджии се вихрят в БНТ и БНР.

Тази констатация скулпторът направи в реплика на изказване на Велислава Кръстева от ДПС, която отправи апел да се приеме по-бързо законопроектът за публичността на собствеността и финансирането на медиите, чийто съвносител е заедно с Делян Пеевски и Хамид Хамид. Кръстева напомни, че законопроектът е внесен преди четири месеца, а само преди няколко дни и Европейската комисия е поискала такъв регламент.

"Законопроектът на г-н Хамид и г-н Пеевски го прочетох, смислен е", отвърна Рашидов. Той напомни, че и Министерският съвет има внесен законопроект по темата, който в момента бил "на трупчета". "Външното финансиране в една обществена медия е много опасно. Човек, който взема външни пари, е зависим", заключи Рашидов.

Малко по-рано депутатът от "Атака" Павел Шопов пък директно обяви, че грантаджии и соросоиди са окупирали БНТ, а ги управлявали директно от "Овча купел", с намек за кръжец около НБУ. В същото време държавата и данъкоплатците давали 70 млн. лв. обществени пари за издръжката на обществената телевизия. "БНТ се е превърнала в частна телевизия на господина Сорос и е най-безпринципната и необективна телевизия, която може да я има в България. Целта е винаги да се наплюе Русия, винаги да се наплюе българският патриотизъм. Продължават и едни омразни новини на турски език", заклейми Шопов националната телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във