Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутати подхванаха циганските сватби

Александър Сиди

"Обединени патриоти" предлагат любопитни мерки срещу циганите, които източват системата за социално подпомагане. В законопроект на ВМРО, подкрепен и от НФСБ, е записано, че има недобросъвестно получени социални помощи, когато получателят им притежава имущество или организира прояви, несъответстващи на неговия доход.

Депутатът на воеводите Александър Сиди обясни в кулоарите на парламента, че според концепцията на Красимир Каракачанов за интеграция на циганите у нас имало твърде много хора, живеещи на социални помощи, които са трайно безработни, но в същото време "демонстрират много сериозен стандарт на живот". Той даде пример със скандалите около собствениците на луксозни автомобили, които имали решения от ТЕЛК, че са инвалиди.

ВМРО предлага в Закона за социално подпомагане да се регламентира, да се опише какво точно е "недобросъвестно получени средства". Според Сиди такива са тези, при получаването на които не са изпълнени или са нарушени изискванията на споменатия закон или други норми на действащото законодателство.

"Говорим за онези случаи, които всички сме виждали - изключително сериозните цигански сватби с по двеста, триста и петстотин човека, които не съответстват на това, че човекът, който ги вдига, всъщност получава социална помощ и това са единствените му доказуеми доходи", заяви депутатът. По думите му при такива случаи тези социални помощи трябва не само да се спрат, но и парите да бъдат върнати. Това също е част от пакета мерки, който "Обединени патриоти" са подготвили, за да се промени ситуацията, защото сега едни хора "работят" социалнослаби или безработни, поясни Александър Сиди.

На въпроса кой ще проверява циганските сватби  заместник-председателят на патриотичната група Искрен Веселинов отговори, че ще си ги проверява МВР по сигнал на съответно пострадалите наоколо живущи. Документът пък, който полицията издаде, ще е основание за Агенцията за социално подпомагане да извърши съответните действия, за да прекрати плащанията към тези хора.

Професията "трайно безработен" и "самотна майка" източват социалната система и са в огромна тежест на данъкоплатците, категорични са вносителите в мотивите си. Според Патриотите няма достатъчен контрол над сегашните мерки за повишаване на образоваността на циганската общност, както и на придобиването на професионална квалификация. Затова те обвързват получаването на помощите от държавата с участие в програми за ограмотяване и полагане на общественополезен труд.

В законопроекта им е записано също, че трайно безработните, които получават помощ всеки месец, ще минават на изпит всяка година пред Агенцията за социално подпомагане. Нейните експерти и служители ще поставят различни задачи за изпълнение и ако изпитваният се справи, помощта ще продължи да му се изплаща. Ако се провали два пъти подред - месечното подпомагане ще му се намали наполовина за следващите 12 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във