Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутати от ИТН ще ръководят ключовите парламентарни комисии

Депутатите избраха състав и ръководство на 22 постоянни комисии. Комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения ще се ръководи на ротационен принцип за една парламентарна сесия. Председателство за настоящата сесия ще поеме Светлин Стоянов от "Има такъв народ".

Народни представители от "Има такъв народ" ще оглавят за постоянно общо 8 комисии, които са и ключовите в парламента. Любомир Калимански ще председателства Комисията по бюджет и финанси, Андрей Михайлов - Комисията по конституционни и правни въпроси. Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще оглави проф. Николай Радулов. Силви Кирилов ще бъде председател на Комисията по здравеопазване.

От ГЕРБ - СДС получиха ръководството на четири постоянни комисии. ГЕРБ ще оглавят Комисията по въпросите на Европейския съюз и Комисията по транспорти съобщения. Председател на Комисията по въпросите на ЕС ще бъде Томислав Дончев, а на тази по транспорт - Росен Желязков. Комисията по културата и медиите ще оглави Тома Биков. Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите ще председателства Радомир Чолаков. Във връзка с избора на Чолаков за председател, Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се пошегува, че за председатели е трябвало да бъдат избрани бившите силови министри и депутати от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски. А след това посочи, че е срамно именно ГЕРБ да оглави комисията за правата на човека. Думите му бяха по повод записите с полицейско насилие над протестиращи, случило се по време на управлението на ГЕРБ.

От "БСП за България" ще оглавят общо четири комисии. Комисията по труда и социалната политика ще се председателства Георги Гьоков, Комисията по отбрана - от Атанас Зафиров, Комисията по образование - от Ирена Анастасова и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта - от Иван Ченчев.

"Демократична България" ще оглави четири постоянни комисии - Комисията по околна среда и водите, която ще председателства Борислав Сандов, Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, която ще ръководи Ивайло Мирчев, както и Комисията по прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество - Цецка Бачкова. Комисията по политиката за българите извън страната ще оглави Антоанета Цонева.

ДПС ще ръководи две постоянни комисии - Комисията по икономическата политика и туризъм - Йордан Цонев и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление - Халил Летифов.

Преди гласуването на състава на комисиите председателят на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова обяви, че групата се отказва от ръководни постове в парламентарните комисии.

Правилникът предвижда, че народен представител може да членува само в две постоянни комисии. От първото заседание на този парламент от 21 юли досега са заседавали само временни анкетни комисии.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във