Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутати от ИМВ и ИТН внесоха промени в Закона за личната помощ

Депутати от парламентарните групи на "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" внесоха заедно с майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" промени в Закона за личната помощ, с които се възстановят текстовете, които бяха отменени миналата година по инициатива на социалния министър в оставка Деница Сачева.

Промените засягат работното време и заплащането на личните асистенти. Премахват се ограниченията за осемчасов работен ден и се предвижда възнаграждение от 800 лева за техните услуги.

Председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова обясни, че изчисленията показват, че за прилагане на закона ще са необходими 80 милиона лева, а не милиарди. "С внасянето на промени в Закона за личната помощ поправяме една несправедливост, която беше приета от 44-ия парламент по предложение и настояване именно на социалния министър, която така и не разбра, че уврежданията нямат работно време", каза Манолова.

Теодора Пенева от "Има такъв народ" заяви, че партията ѝ ще продължи да подпомага социално значими каузи. "Подкрепяме закона в първоначалния му вид, не само защото това е кауза, която ние подкрепяме от дълги години - всеки от нас по различен начин. Това е закон, който е спасителен за хората, подкрепящи лица с увреждания, услуга, която в момента няма действителна алтернатива", подчерта тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във