Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутати от ГЕРБ биха подкрепили вота на недоверие, ако не им се налагаше да крепят кабинета

Ние подкрепяме вота на недоверие. Аз съм убеден, че и голяма част от ГЕРБ, ако не им се налага да закрепят правителството, от морална гледна точка ще подкрепят този вот. Това обяви пред Нова тв депутатът от ДПС Рамадан Аталай. Попитан дали БСП или ДПС ще поемат управлението, ако вотът на недоверие събере достатъчно гласове в парламента, Аталай каза: "Ако вотът мине, законът ясно и точно казва какво ще стане – отива се на избори. Едва ли избирателят ще търпи същите представители в този парламент, да могат да изградят ново управление".

Той обясни, че чрез вота на недоверие искат да се разбере кое е мнозинството в този парламент. По думите му ГЕРБ с националистите нямат това мнозинство, което трябва да имат.

Аталай посочи още, че политиката, която се води във водния сектор, е политика на крах. "Когато ги питаме кои са приоритетите им, те казват: "Имаме програма". В нея обаче има 180 приоритета и в никой от тях не се казва, че Перник трябва да остане без вода", заяви депутатът от ДПС. Той добави, че пернишката криза ще ни доведе до още няколко кризи.

"И в Шумен една седмица преди изборите бяха без вода. Дълги години там и в Търговище остават без вода. Когато управлявахме ние, почнахме реформата във водния сектор. Дойдоха ГЕРБ и казаха, че тази реформа няма да я бъде по този начин. И от 2009 година досега секторът е в хаос", разказа Рамадан Аталай.

По думите му скандалът с разкритията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев за плащанията към частните болници не е последният скандал в здравеопазването, а поредният. "Опитвам се да си спомня как мина през залата това предложение. Имаше сериозни дебати. Имаше идея да има сериозна комуникация между шефа на здравната каса и министъра на здравеопазването. Управляващите казват, че всичко е законно, но дали е целесъобразно. След три години да излезеш и да обясняваш колко са лоши частните болници, някак си е като етикет на това управление. Не го възприемам", коментира депутатът.

Аталай обърна внимание, че една от грешните тези на ГЕРБ е, че избягват внасянето на определени законопроекти в парламента от Министерския съвет и по този начин Министерският съвет не носи отговорността за това, което се случва след приемането на този законопроект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във