Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕПУТАТИ ИСКАТ ЗАБАВЯНЕ НА ЕВРОРАЗШИРЯВАНЕТО

След приемането на България и Румъния в Европейския съюз негови представители неведнъж са предлагали да се намали темпът на разширяването му, както и да се вдигне летвата на кандидат членките. Без да са значително реформирани тези две балкански страни, както и някои от предишната вълна на разширяване, нови проблематични попълнения в ЕС биха стоварили твърде непосилно бреме върху него. Редица анализатори са на мнение, че България е имала късмета да мине между капките. Този път обаче негативните настроенията срещу приемането на нови членки няма да останат единствено на думи. Конкретни идеи ще бъдат официално предложени на вниманието на Страсбург, а евентуално и одобрени. В момента германският дясноцентристки депутатът Елмар Брок подготвя доклад с предложения за забавяне на разширяването на общността, който ще бъде представен пред Комисията по външни отношения на Европарламента през месец май, а в пленарна зала - през юни.
По-нататъшното разширяване без адекватно обединение може да доведе до процес, при който едно ядро от страни ще продължи да изповядва политиката на тясна интеграция, докато останалите ще останат в периферно положение, се казва в проектодоклада на Брок. Той приветства идеята на френския президент Никола Саркози за създаването на Средиземноморски съюз, в който някои държави, начело с Турция, могат да получат привилегировано партньорство вместо пълно членство.
Очаква се докладът да получи широка подкрепа най-вече от по-старите членки. Турски представители вече си позволиха да изразят остро недоволство срещу предстоящия документ. Три страни имат статут на кандидат-членки - Хърватска, Македония и Турция, а Албания, Сърбия, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина се очаква да се присъединят на по-късен етап.

Facebook logo
Бъдете с нас и във