Банкеръ Daily

Общество и политика

Депутат поиска изслушване на директорите на БНР и БНТ заради оставката на Андон Балтаков

Красимир Янков

Отцепилият се от парламентарната група на БСП депутат Красимир Янков настоя в Народното събрание да бъдат изслушани генералните директори на БНР и БНТ във връзка с подадената оставка на генералния директор на общественото радио Андон Балтаков. Красимир Янков заяви, че има съмнение за политически натиск и призова за повече яснота.

"Недопустимо е като вносител на закона за медиите, министърът на културата Боил Банов да подменя подготвяното от БНР и Националната телевизия. Във връзка с изнесените факти от господин Балтаков, изискваме да бъдем запознати с двата варианта на закона и то е по отношение на дневния ред, както и да бъдат изслушани генералните директори на БНР, БНТ", подчерта Янков в пленарната зала.

В сряда генералният директор на Българското национално радио внесе в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.      

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков пред БНР.

Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио, посочи Андон Балтаков, визирайки предложения за обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. 

Генералният директор на БНР заяви, че представеното от министъра на културата Боил Банов, с чийто доклад законопроектът бе изнесен за обществено обсъждане, е манипулативно и невярно.

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група  от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във