Банкеръ Daily

Общество и политика

Денков: Съпротивата срещу тестването на децата е необоснована

Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй като и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези тестове няма. Големите ученици свикнаха да са вкъщи, а на тях им предстоят изпити в края на годината, така че моят призив и към родителите е да ги подтикнат - те трябва да бъдат в класните стаи. Това заяви служебният просветен министър Николай Денков.

Пред БНТ той коментира новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в сила от 15 декември - според тях ще се учи присъствено, ако 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен сертификат. Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Целта е да има повече деца в класните стаи, посочи министърът.

В момента присъствено се обучават близо 90% от учениците от 1 до 4 клас. При по-големите - 63%. Денков поясни, че тестове са осигурени за следващата седмица.

По повод доставката на тестовете, която се проверява от Антикорупционната комисия, просветният министър потвърди тиражираното в публичното пространство, че когато са обсъждани цените и избора на доставчик, експертите на МОН са били помолени да напуснат експертната група: "Това е вярно. Но аз не бих направил връзка между двете. Там има комисия. Тя е в определен състав, със заповед. Нашият представител беше там основно, за да каже какви са изискванията, за да могат да бъдат приети тестовете от родителите на децата. Министерството на здравеопазването се съобрази с нашето желание тестовете да бъдат максимално щадящи. Нашият представител си свърши работата, за която беше отишъл."

Колкото до забавянето на доставката, просветният министър отбеляза, че той няма пряк досег с фирмите които доставят, а процедурата върви в здравното министерство. Ето защо той няма представа дали е предвидено в договорите това забавяне.

На въпроса има ли напрежение между него и здравния министър Стойчо Кацаров, министърът на образованието отговори: "Основното е, че се получи напрежение при родителите и учителите. Няколко пъти се случи в петък всички да научат, че децата в понеделник тръгват на училище, а ние нямаме тестове. Аз се оказвам лошото ченге, което казва "ама няма да ходят децата ви на училище, защото иначе ние нарушаваме заповедта на министерството на здравеопазването", каза Николай Денков.

Ние трябва да оправим отношенията между институциите, няма значение кои са министрите, т.е. когато се взимат решения за нашата система, първо да има представител на обсъжданията, за да казва какви ще са последствията и второ, не трябва да се правят промени от днес за утре. Това е неприемливо, допълни министърът.

Ако нямаме тежка вълна през следващата календарна година - февруари-март, удължаване на учебната година не се очаква. Ще има допълнителни седмици за подпомагане на учениците, но са таргетирани - там, където има конкретни проблеми, уточни ресорният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във