Банкеръ Daily

Общество и политика

Денков призова за подкрепа при тестването на децата

Децата от 15-те области, които са на дистанционно обучение заради липсата на тестове, ще влязат в клас веднага след като бъдат доставени количества от новите поръчки. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Той увери, че в момента, в който тестовете постъпят в складовете, е създадена организация в рамките на един ден да бъдат разпределени из училищата в страната. Министърът призова за подкрепа и активно участие на всички, които имат отношение към масовото тестване в училище. "Днес и следващите дни са изключително важни. Защото ако успеем заедно в тази акция – учители, родители, директори, това означава, че оттук нататък може би никога повече няма да се наложи да оставим децата на дистанционно обучение заради COVID-19. Затова призивът ми е към всички: Нека да се опитаме да го направим, вместо да се опитваме да не го направим", каза той пред БНТ.

Просветният министър благодари на доброволците и на всички, които днес помагат в масовото тестване. Освен от родители, предложения за доброволческа помощ на терен са дошли и от работещи в Националния център по заразни и паразитни болести, както и от студенти от Медицинския университет в София. Денков е категоричен, че тестването на малките ученици не трябва да става вкъщи. Той счита, че ако бъде спазена въведената процедура, заболеваемостта няма да нарасне и децата ще ходят на училище. Министърът има опасения, че ако тестването става вкъщи, заболеваемостта ще се увеличи заради множеството хора, които по принцип не желаят да спазват мерките. Ако родители от областите, където все още няма тестове, решат сами да организират тестване децата си и го направят по правилата, описани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в училище, отбеляза министърът.

При възникване на положителен случай при масовото тестване, детето ще се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му направят PCR или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира само ако лабораторният тест е положителен.

Ако родител е против масовото тестване и същевременно откаже дистанционно обучение, той на практика спира детето си от образователния процес и трябва да поеме отговорност за това, изтъкна Денков.

В детските градини и яслите масово тестване към момента не се налага. Данните показват, че там разпространението на вируса е в пъти по-слабо отколкото в училище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във