Банкеръ Daily

Общество и политика

Денков: До сряда няма да можем да доставим тестове в някои области

До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет бяха по-отдалечените такива. За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове. Това каза министърът на образованието Николай Денков.

По думите му следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. Всичко зависи и от доставчиците, каза още той. 

"Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда", обясни министърът. 

Николай Денков беше категоричен, че докато той е начело на просветното министерство няма да има задължително тестване на ученици или учители. 

"Моята основна цел е да създадем безопасна среда за присъствено обучение, към момента това единствено е възможно чрез тестването. Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че до момента 17 деца са загубили живота си заради вируса. За миналата година починалите учители с COVID-19 са над 110", каза Денков пред Нова телевизия. 

Във връзка с начина на провеждане на тестовете за най-малките Николай Денков обясни, че е необходимо децата да не консумират храни и напитки 30 минути преди вземането на пробата. 

"Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да направят тестовете и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите видими. При положителен тест на някое дете, то ще бъде изпратено вкъщи и е необходимо да бъде уведомен личният лекар. До 24 часа трябва да бъде направен и втори тест в лаборатория, чиито данни се регистрират в съответните здравни власти", обясни той. 

Министърът коментира още, че поетапно предстои завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове. 

"След като системата с тестовете за най-малките заработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, заедно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти", обясни той. 

Тестването раздели родителите

на учениците от 1 до 4 клас, които се обучават дистанционно, имаха срок до 12 ч. днес да декларират писмено дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да могат да учат присъствено.

Родители на ученици от столичното 105 СУ “Атанас Далчев“ изпратиха протестно писмо до президента Румен Радев, министъра на образованието Николай Денков и здравния министър Стойчо Кацаров. Те настояват тестването на децата им да се извършва в домашни условия, за да се избегнат психически травми. На протест излязоха пък в Бургас. 

Според други пък, тестването на децата е добра и безобидна мярка, която ще позволи на учениците да се обучават в нормална среда, а на родителите да работят. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във