Банкеръ Daily

Общество и политика

Деница Златева: Няма да крепим кворума

Управляващите да се вслушат в гласа на хората и да подадат оставка. Това заяви зам.-председателят на Националния съвет на БСП Деница Златева пред Би Ти Ви.

Тя подчерта, че протестите ще продължат и все повече градове се включват. Според нея, ако в началото хората са протестирали срещу високите цени на горивата, сега повечето искания са социални и за смяна на системата. "Хората споделят, че не могат да живеят нормално, нямат доходи, нямат перспектива. Всеки един протест е справедлив и отговорност на политиците е да се вслушат в това, което казват хората", отбеляза тя и припомни, че и първото правителство на Борисов е било свалено от протести, но той явно не  си е взел поука.

Зам.-председателят на левицата заяви, че явно живеем в различни реалности - едното са макроикономическите показатели, говоренето на управляващите за ръст на БВП, увеличение на доходите, сигурна икономическа среда, борба с корупцията, както твърдят управляващите- от друга страна е усещането на гражданите, тези които всекидневно протестират, които са недоволни от начина, по който живеят, които искат сигурност за семействата и за децата си, искат по-високи доходи. "Ако управляващите не се вслушат в тези справедливи и социални искания на българските граждани, нещата може и да ескалират", каза още тя.

Деница Златева обясни, че БСП е заявила, че няма да се регистрира в пленарна зала, докато Валери Симеонов не подаде оставка. Според нея обаче, той не я е подал от разбиране, че е допуснал грешка и е обидил майките на деца с увреждания. Тя подчерта, че серията от обиди продължава от страна на Патриотичния фронт - зам.-председателят на Комисията по европейски въпроси Петър Петров е назовал децата "ненормални". "Най-малкото, което трябва да направи той, е да се извини, ако не и да се оттегли от постовете в НС", коментира тя.  Златева заяви, че БСП няма да крепи кворума на това управление. "БСП ще влиза в пленарна зала за обсъжданията на предложенията, които направихме между първо и второ четене на бюджета, които до голяма степен отговарят на исканията на протестиращите", каза тя и поясни, че депутатите от левицата участват в работата на комисиите, внасят предложения между първо и второ четене на бюджета, а вече два месеца провеждат и срещи в цялата страна за представяне на "Визия за България". По думите й много от проблемите, поставяни от протестиращите са засегнати и по време на тези срещи. Тя подчерта, че управляващите трябва да се вслушат в гласа на хората и да има избори възможно най-скоро.

Златева заяви, че за всички е станало ясно, че коалицията на ОП се тресе от вътрешни противоречия и скандали и ги обединява само властта. "Очакваме днешното заседание на малкия коалиционен съвет. Има призиви от страна на Волен Сидеров за оставка и на Каракачанов. Ако запазят единство, то ще е само, за да останат на власт", обясни тя. Според нея, в рамките на този парламент, всякакви бъдещи мнозинства са изчерпани.

На въпрос за увеличението на депутатските заплати с 90 лв. и едва 40 лв, които се дават еднократно на пенсионерите, Златева припомни, че БСП многократно е внасяла предложения за замразяване на депутатските заплати. "Патриотите дойдоха на власт с обещанието минималната пенсия да стане 300 лв. Даването на 40 лв. и то не на всички пенсионери за коледните празници се представя едва ли не като успокоение и решение, но не е", каза тя. Златева отбеляза, че трябва да се фиксира възнаграждението на депутатите, а не то да зависи от промяната в средната работна заплата, защото това не е справедливо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във