Банкеръ Daily

Общество и политика

Деница Сачева: През 2013 г. критикувах ГЕРБ, но от тогава до сега партията се развива

Социалният министър Деница Сачева пусна пространно обяснение за своите "политически разбирания", защо е критикувала ГЕРБ, а сега министър в техен мандат и как е оглавявала листа на ДСБ в Хасково. 

"Тази сутрин в бТВ заявих много ясно какви са били и остават политическите ми разбирания, но въпреки това продуцентите на фалшиви новини продължават със своите спекулации", написа Сачева в социалните мрежи.

"Целият ми съзнателен живот е минал в десния спектър на политиката макар и като безпартийна до миналата година. През 2013 г. бях поканена да водя листата на ДСБ в Хасково като представител на гражданската квота. Критикувах ГЕРБ отдясно и за конкретни казуси, въпреки че и тогава те бяха член на ЕНП. Не съм си позволявала персонални квалификации, но съм посочвала факти и политики, които за мен са били неприемливи. От тогава до сега ГЕРБ се развива, включително отстрани персоналните носители на такива неприемливи за мен политики. Имена пак няма да споменавам, защото да използвам argumentum ad hominem не е моят стил - аз се вълнувам от факти, обективни обстоятелства, политики и процеси. Смятам, че за хората трябва да се оставят шансове да се променят и развиват, а не да бъдат заклеймявани и обругавани. Апропо моделът на Държавна сигурност ще бъде демонтиран окончателно тогава когато се научим, че хората трябва да бъдат уважавани заради талантите им, а не да им се търсят слабите места с надежда за зависимост. Жалко е практикуващите мислене в стил „Държавна сигурност“ да се кичат със самоопределението „демократи", коментира министърът. 

Тя уточнява, че след като ДСБ остана извън парламента през 2013 г., все пак е подала заявление за членство в партията, но не е получила отговор. 

"Председателят на ДСБ по това време явно не е счел за необходимо дори да отговори, но както и сутринта споменах, това не може да бъде повод за мен да се откажа от политическите си каузи, цели и намерения. Години по-късно – през 2019 г., подадох заявление за членство в ГЕРБ. ГЕРБ е дясна партия, която продължава да бъде уважаван член на ЕНП, така че с това не излизам извън десния спектър на политиката и оставам вярна на убежденията си. В този смисъл партии не съм сменяла. Членувала съм и членувам само в една", на мнение е Сачева. 

В края на публикацията си социалният министър изтъква, че е в политиката "за да даде, а не за да вземе нещо".

"В личен план съм постигнала всичко, което съм си поставяла като цели през годините. В този смисъл настоящите ми занимания не са предмет на его, а на вяра", завършва Деница Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във