Банкеръ Daily

Общество и политика

Деница Сачева: Няма нищо предизборно в увеличението на пенсиите и доходите

Правителството прави инвестиции в българската здравна система. Това обяви социалният министър Деница Сачева. По оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" до края на декември ще бъдат отпуснати 120 млн. лева за лекарите на първа линия в борбата срещу COVID-19. Договарят се нови 40 млн. лева за следващото тримесечие. Ще има възможност за закупуване на допълнителна техника отново по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", като в момента се договарят 145 млн. евро.

Що се отнася до пенсиите, те ще бъдат осъвременени с 5% по швейцарското правило от юли 2021г. Това ще важи за всички.

"Нашето предложение в Закона за бюджета за Държавното обществено осигуряване е от 1 януари минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната 1440 лева. А пенсионерите, които ще останат с между 300.01 лева и 369 лева, са 390 000 души. За тях предвиждаме в допълнение да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна. Добавката от 50 лева продължава до края на месец март 2021 година", обясни Сачева в ефира на БНТ.

"Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част управленската програма и не са изненада. Няма нищо предизборно", категорична е тя.

Увеличаването на всички тези плащания и мерките, които кабинетът предлага, по думите на социалния министър, са по-скоро свързани с COVID кризата. Същото се отнася и за универсалните детски надбавки.

Промяна в размера на майчинските надбавки обаче няма да има. "Стимулът в момента е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда. В момента има нужда, знаете, различни са разговорите по тази тема - има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим, е да дадем универсални детски добавки, да направим така че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата", коментира Сачева.

Социалният министър посочи, че почти една трета от договорите в ресторантьорския и хотелиерския бизнес вече са изсветлени и служители се осигуряват върху реалните доходи, които получават. Сачева е категорична, че това се дължи на мерките, с които държавата подпомага бранша в борбата с кризата, предизвикана от коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във