Банкеръ Daily

Общество и политика

Деница Сачева е новият социален министър

S 250 59a07970 2f40 4a73 8a2c b5338f3f0530
S 250 a0057e99 f8d2 4c27 9dea efd248af5388
S 250 31937847 7ffe 4073 8589 1dfc5d5717c6
S 250 4e099dc9 f35a 45d9 8104 e814c272b389

Парламентът освободи Бисер Петков от кабинета и избра Деница Сачева за социален министър. "За" персоналните промени в Министерския съвет гласуваха 114 народни представители, "против" – 106 и „въздържали се“ – 3, с което предложението бе прието. Дебатът преди гласуването продължи 2 часа.

За БСП смяната на социалния министър Бисер Петков от една страна не е учудващо като традиция на рокади в правителството на премиера Бойко Борисов, но от друга е и "симптом за блокаж на управленски системи".

Депутатите от парламентарните групи  на "Атака" и БСП излязоха със сериозни критики както за оставката на Петков, така и за издигането на зам.-образователния министър Деница Сачева за нов социален министър. 

От трибуната на Народното събрание по време на дебатите депутатът от групата на левицата Драгомир Стойнев посочи проблемите в цялата сфера - от разбитата система за социално подпомагане, огромните социални неравенства, до изкуствено създадения, според него, проблем с болничните. 

"Смяната на социалния министър показва криза в управленския кабинет", каза Стойнев и добави, че макар и да не отрича експертизата и кариерата на Сачева, се безпокои, че тя ще прокарва джендър идеология. "Джендър идеологията отново се връща на политическото поле", каза социалистът. Той допълни, че рокадата в правителството означава, че всички теми в България буксуват и има системен проблем. "ГЕРБ не проведе нито една реформа, а разбиха система", нападна управляващите депутатът от опозицията. 

Той разкритикува и образователната система. "Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем министър, според който не е имало турско робство, а османско присъствие", подчерта Стойнев. Също така изтъкна, че ако тази номинация не бъде приета, е нормално правителството да падне.

Десислав Чуколов от "Атака" също обяви, че ще гласува против това Сачева да заеме поста в социалното министерство. Той поиска кандидатката за министерското място да отговори на въпроси за Истанбулската конвенция и настоя Законът за социалните услуги да бъде отменен. 

Вицепремиерът Томислав Дончев, който представи кандидатурата на Сачева, заяви, че някой "говори силно или вика, когато няма какво да каже". Той посочи че, има редица неточности и "откровени заблуждения" в изказването на Стойнев. "Ние изпуснахме само темата с илюстрациите на кориците на "Хари Потър", отбеляза Дончев.

Драгомир Стойнев отговори, че винаги е имало страсти в пленарна зала, но това е част от демокрацията и разкритикува досегшания зам.-просветен министър и че не е довела доникъде проекти за 2 млрд. лева.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че депутатите от Движението са против процедурата, тъй като включване на извънредна точка в дневния ред  става с предварително одобрение на парламента, а това не се е случило. Освен това изтъкна професионалните качества и успехи на досегашния министър Бисер Петков, затова от ДПС ще гласуват против кандидатурата на Сачева.

"Дебатът при избора на министър е политически, става дума не само за личности, а за проблеми, политики в съответната област", заяви депутатът от Движението Йордан Цонев. Той изтъкна, че най-много са проблемите в социалния сектор, защото е най-чувствителен по отношение на обществото, а няма фокус за реформите там. "Ние искаме дебат как ще изглежда този сектор и питаме какви реформи ще има там", каза още Цонев.

В разискванията се включи и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разкритикува позицията на ДПС . "Не виждам защо такава значимост се дава на смяната на един министър с друг", коментира Симеонов. Той обаче призна, че наистина отстраненият социален министър Бисер Петков е експерт. Симеонов обаче защити новата кандидатура на Деница Сачева.

Като явно неуважение определи смяната на министъра на труда и социалната политика лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя поиска всеки един министър да се аргументира защо не може да работи с освободения министър Бисер Петков.

От "Воля" обявиха, че също няма да подкрепят кандидатурата на зам.-образователния министър заради досегашната ѝ работа в просветното министерство.

Сачева също взе думата, за да се защити срещу нападките на депутатите. "Социалната политика е комплексна политика, която задължително трябва да включва познания както в областта на социалната сфера, финансите и здравеопазването, смятам че имам необходимия опит, включително и административен", обясни тя от парламентарната трибуна. Също така определи получените критики като "дезинформационна кампания, направена в нейна чест".

"По отношение на Истанбулската конвенция вече има решение на Конституционния съд. Аз съм за традиционното семейство", каза още бившият зам.-министър на образованието. Тя обяви, че социалната политика трябва да обединява хората, а не да ги разединява. "Диалогичност, баланс и добронамереност" са думите, които ме характеризират каза още Сачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във