Банкеръ Daily

Общество и политика

Деница Сачева: Акцията на медицинските сестри е политическа

Управляващите от ГЕРБ са категорични, че окупацията на Партийния дом от пет медицински сестри е политическа акция. Социалният министър Деница Сачева заяви, че се търси умишлена провокация, тъй като са проведени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати допълнителни финансови средства. "Акцията на медицинските сестри е политическа, зад тях стоят опоненти на управляващите", смята Сачева.

По-рано председателката на здравната комисия и шеф на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова определи като провокация действията на протестиращите медицински сестри. Тя отбеляза, че медицинските сестри не са искали да разговарят с членовете на Комисията по здравеопазване, а само с журналистите. "Ситуацията е неприятна, трябва да се търси диалог. Не трябва да се толерират действия, които са извън законите на страната”, посочи Дариткова. 

Както "Банкеръ" съобщи, че пет протестиращи медицински сестри прекараха нощта барикадирани в сградата на бившия Партиен дом, а рано сутринта излязоха на перваза на един от прозорците. Една от тях остана там с часове, а представител на НСО стоя до нея, опитвайки се да я убеди да слезе. Дълго време обаче Бойка Анастасова, която работи в "Пирогов", отказваше да го направи, тъй като по думите й я е било страх от служителите на НСО. Атанасова се оплака, че срещу нея е било упражнено насилие.

Началникът на службата генерал Красимир Станчев насилие срещу Бойка Атанасова не е имало. "Насилие не е имало, като се спуснеш да хванеш някого и той се дърпа, счита това за насилие. Ако жената си вдигне превръзката, ще видите за каква рана става въпрос. Станало е при дърпането. Като ме гледате, няма как да ме упрекнете в това. Една от дамите още в 8 часа каза да не я доближавам и заплаши, че ще скочи от прозореца. Загасихме тока като тактически ход", каза генерал Станчев. 

От думите му стана ясно, че МВР не са съдействали на НСО. 

"Да, останахме сами. Помолих за съдействие МВР. Очаквах по-качествени психолози. В крайна сметка не искахме да нагнетяваме повече това положение. Пет дами и пет мъже. Нашият тактически ход беше спирането на тока. Още вчера са поискани психолози от полицията... Просто не исках да се качват по прозореца, исках да ги обезпечим. Ще направим анализ, със сигурност и ние сме допуснали грешки.", обобщи Красимир Станчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във