Банкеръ Daily

Боил Банов

Денят на театъра ще бъде този, в който той отново ще отвори врати

Министърът на културата Боил Банов отправи приветствие към театралната общност по повод 27 март, Международния ден на театъра.
  
"На днешния ден отбелязваме Международния ден на театъра вече близо 60 години. Тази година обаче Денят на театъра ще бъде този, в който той отново ще отвори врати. Денят, в който актьорите пак ще се поклонят пред публиката и ще й благодарят за доверието. И на всеки един зрител, за това, че пренесе Храма на Мелпомена в дома си и го превърна в свое убежище. За да успеем да излезем всички от това изпитание с идеалите си, вярванията си, съпричастността към болката на другия, с човешката си същност", обърна се към колегите си Боил Банов.

Според него повече от всякога сега ние изпитваме необходимост от съприкосновението с тази по-красива версия на живота. 

"Очакваме официална церемония в Народния театър, както традицията повелява, да аплодираме носителите на наградите „ИКАР“ на Съюза на артистите в България, да засвидетелстваме всички ние огромното си уважение към гилдията, към всеки един от Вас, който в професионален план се раздава за това да живеем в едно по-смислено общество и в един по-красив и духовен свят. В тазгодишното обръщение по повод Световния ден на театъра, отправено от пакистанския режисьор Шахид Надийм, се говори за благородната роля на театъра да насърчава и мобилизира човечеството да се измъкне от пропадане в бездната. И днес звучи пророчески призивът в това послание - да възстановим духовните си сили, да се борим с апатията, летаргията, песимизма, алчността и пренебрежението към света, в който живеем и планетата, която обитаваме", коментира министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във