Банкеръ Daily

Общество и политика

Денят на храбростта – по-празничен от всякога

Празничните чествания за Деня на храбростта и празник на Българската армия започнат с Музикален парад на военните духови оркестри, който ще се проведе днес от 19:00 в столичната зала „Арена Армеец“. Освен представителните оркестри под ръководството на главения диригент на Българската армия майор Ради Радев, в парада ще се включат и специални гости от военните духови оркестри на градовете Солун и Ниш. За радост на всички жители и гости на столицата е и безплатният вход за музикалния парад. След неговия край пък Националната гвардейска част ще проведе тържествена илюминация.

Традиционния празничен Водосвет на бойните знамена ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Началото ще бъде дадено в 9 часа на 6 май пред паметника на Незнайния воин в София. Военният парад пък е плануват да започне един час по-късно на площад „Княз Александър I”, а 20 артилерийски салюта ще бъдат произведени докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България.

Във военния парад ще вземат участие над 700 военнослужещи от Въоръжените сили. В небето над София ще полетят вертолети и самолети, сред които Ми-17 с националния флаг, вертолети Бел -206 и Кугър, щурмови самолет Су-25, както и изтребители МиГ 29 и МиГ 21. Интересно е да се отбележи, че тренировъчните им полети започнаха още от 29 април. Участия ще вземат още и бронирани автомобили „SAND CAT“. Парадът ще се проведе под ръководството на заместник-командващия Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев. Празникът няма да мине и без церемонията-спектакъл „Искри” на военнослужещи от Националната гвардейска част. Тържествената смяна на караула пред Президентството пък ще започне в 12:00 часа.

Денят на Храбростта ще бъде отбелязан и във Варна, Бургас, Русе, Горна Оряховица, Ямбол и асеновградското село Болярци.

Освен демонстрацията на военни части в Деня на Българската армия желаещите ще могат да обърнат поглед и към историческото минало с експозициите на Националния исторически музей, който ще отвари вратите си за посещения още от 9:30 часа. Посетителите ще имат възможността да разгледат фото-изложбата „Празникът на армията“, както и експозициите в Зала „Античност“ и златното съкровище от Дъбене в Зала 1. От музея обещават, че в празничния ден книгите на историческа тематика ще бъдат намалени и дори ще има подаръци за първите десет посетители. Те ще получат екземпляр с автограф от книгите на директора на музея Божидар Димитров.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във