Банкеръ Daily

Общество и политика

Ден след изборите - Борисов пак на обиколка

Ден след изборите премиерът Бойко Борисов е отново на обиколка. Този път той бе със здравния министър Костадин Ангелов и шефа на Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов, с които посрещна първата пратка от допълнителното количество ваксини на Pfizer/BioNTech, което Европейския съюз реши да отпусне за страната заради изоставащата ѝ имунизационна кампания. 

"Докато се състави другото правителство, вие си гледайте ангажимента. Обещах на българите безплатни и доброволни ваксини. Пускайте „зелени коридори“, и при личните лекари хората да се ваксинират, защото това е единственият шанс да се измъкнем от пандемията", призова премиерът. 

Богдан Кирилов коментира, че през април се очаква доставката на 90 000 дози от ваксината на Moderna и 40 000 от препарата на Johnson&Johnson.

" 62 010 дози от ваксината на Pfizer пристигнаха днес в България. Това е първата доставка от общо 2,7 милиона дози от РНК ваксината, които страната ни трябва да получи до края на месец юни", каза още той.

Ваксинираните до моменти са вече над половин милион, допълни пък здравният министър.

"Половината получени ваксини ще отидат за ваксинационните центрове, а другата половина за личните лекари. Няма недостиг на личните предпазни средства, Ремдесивир ще има до септември, всичко е подсигурено", увери още проф. Ангелов и допълни, че до края на април ще дойдат 700 дози иРНК. Той изтъкна, че това е благодарение на усилията на Борисов и договорените допълнително 1,3 млн. дози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във