Банкеръ Daily

Общество и политика

Ден първи на 46-то Народно събрание

Народното събрание очаква новите законотворци.

Ден първи на новия парламент, от който всички ние очакваме да реши куп натрупани проблеми или пък ще ги задълбочи още повече. Прави впечатление и това, че част от тези 240 депутати май са там без да осъзнават защо, увлечени от устрема на момента. 

Тържественото заседание ще бъде открито в 9 часа. Шест са  политически партии, които спечелиха места в новия парламент. Всяка една от тях днес ще представи своите приоритети.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на първото заседание на новоизбраното 46-о Народно събрание.

Както обикновено то ще бъде открито от най-възрастния депутат - Мика Зайкова, избрана от името на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“:

Депутатите ще положат клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа.

Очаква се  президентът Румен Радев да се обърне към политическите партии с призив за повече отговорност към избирателите си и към задачите, които имат да решават и най-важната - за съставяне на работещо правителство.

В програмата на депутатите е и избор на председател и заместник-председатели на Народното събрание.

Няма потвърждение дали Ива Митева отново ще бъде предложена от „Има такъв народ“ за председател на парламента. От БСП обявиха, че тяхното предложение за председател е Кристиан Вигенин.

Засега се знае, че ГЕРБ ще предложат Росица Кирова за заместник-председател на Народното събрание, а групата на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ - Татяна Дончева.

Запазва се ръководството на парламентарната група на БСП, като Корнелия Нинова е избрана за председател на групата, съобщиха от партията. Ясно е и, че Десилава Атанасова отново ще е начело на групата на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във