Банкеръ Daily

Общество и политика

Ден на Добрич - градът е върнат в пределите на Майка България

Добричлии в народни носии посрещат българската войска след Крайовската спогодба, 25 септември 1940 г.

На този ден град Добрич е освободен от румънска окупация и е върнат в пределите на Майка България. Община град Добрич отбелелязва тържествено 82 години от възвръщането на Южна Добруджа към България. Това става по силата на Крайовската спогодба. С подписването й на 7 септември 1940 година Южна Добруджа и Добрич се възвръщат към България.

А на 25 септември българската армия влиза в Добрич и градът е освободен от румънска окупация. На тази дата се чества Денят на град Добрич.

Като празник на града 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града - Добрич.

Община Добрич е подготвила богата празнична програма за всички възрасти, с фокус признателността и почитта на поколенията към тези паметни събития. Празничният ден ще започне от 9 ч. във Военно гробище музей с военен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Ще бъдат поднесени цветя.

В 10.30 часа в Художествената галерия е тържественото заседание на Общински съвет Добрич и връчване на званието „Почетен гражданин на Добрич“. Тази година носителят на званието е проф. д-р Енчо Калчев. 

След Междусъюзническата война, или Втората балканска война, от 1913 година Добрич, заедно с цяла Южна Добруджа, е присъединен към Румъния, като през следващите години е център на българското национално движение в областта.

В този въоръжен конфликт воюват България, от една страна, и Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя, от друга, през лятото на 1913 година. Причина за войната е спорът между членовете на Балканския съюз за разпределяне на земите, отнети от османците по време на Първата балканска война. Бойните действия избухват в Македония. В стремежа си към териториално разширение за сметка на България на 28 юни Румъния се включва в конфликта на страната на нейните противници. Докато българската войска е ангажирана на юг, румънските войски прекосяват Дунав, достигат околностите на София и принуждават българското правителство да иска примирие.

С Букурещкия мирен договор от 28 юли България е принудена да отстъпи на бившите си съюзници по-голямата част от Македония, а на Румъния - Южна Добруджа.

По време на Първата световна война българските войски превземат Добрич, но тъй като България е сред победените страни, след подписването на Ньойския договор през 1919 г. цяла Добруджа е предадена на Румъния.

Крайовската спогодба е подписана в град Крайова на 7 септември 1940 г. между Царство България и Кралство Румъния. За това са съдействали всички велики сили, участващи във Втората световна война, като измежду тях особена тежест при преговорите и крайния резултат имат Германия, СССР и Италия.

Условията на спогодбата налагат на Кралство Румъния да върне на Царство България територията на Южна Добруджа („Cadrilater“, на румънски) с размер 7565 кв. км, а също така и да се осъществи обмен на населението от Северна и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка на нея ѝ се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България.

В резултат, общо 88 000 румънци, заселени от румънските власти след края на Междусъюзническата война през 1913 г., когато територията на Добруджа е окупирана от Кралство Румъния, са принудени да напуснат и да се преселят на север. Около 68 000 българи от северната част се преселват на юг. Румънските власти им разрешават да се преселят единствено с това, което са можели да носят, и със своите стада. Оземлени са със земята, която румънските власти са отнели от другите българи в полза на румънските заселници още в първото десетилетие на окупацията - системата triime". Действителните имоти на българите от Северна Добруджа остават като "компенсация" на румънските поземлени имоти, създадени в Южна Добруджа.

Така чрез Крайовската спогодба, по дипломатически път, Южна Добруджа е опазена за България и седем години по-късно, в края на Втората световна война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във