Банкеръ Daily

Общество и политика

Демонстранти блокираха ключови кръстовища в София

S 250 2b414147 9fbf 45f4 a9bb 35a475c3632a
S 250 eeeab283 882c 498d 90dc 9c49cf9236f0
S 250 7e3d97fd 7da0 47db 9d13 7de723753407

В 21-я ден на протестите, от организаторите е свикан общонационален митинг пред Министерския съвет. Исканията на демонстрантите остават същите - оставка на правителството и тази на главния прокурор Иван Гешев.

Продължават протестните прояви в столицата. Спряно е движението на кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Цар Освободител". Част от  участниците в антиправителствената демонстрация се отправиха на шествие в посока Софийския университет "Свети Климент Охридски" и Орлов мост.

Към 14.00 часа група протестиращи блокираха възловото кръстовище на "Орлов мост" в столицата, след като част от тях напуснаха протеста пред правителствената сграда. Други - с чадъри и палатки, пък затвориха булевард "Цар Освободител" в "Триъгълника на властта". Част от участниците в антиправителствения протест се отправиха и към Софийския университет "Свети Климент Охридски", където кръстовището също е блокирано за движение.

Полицейското присъствие в центъра на София продължава да бъде засилено, а части на полицията и жандармерията са разположени пред всички ключови места, както и пред сградите на основните институции.

Малко след 12:00 часа протестиращи блокираха за кратко кръстовището на булевардите "България" и "Иван Е. Гешов", след което го освободиха и се насочиха към НДК в посока ул. „Фритьоф Нансен” и продължиха към "Триъгълника на властта". Част от сформираното шествие на протестиращи се насочи към "Петте кьошета", където също имаше блокада на кръстовището.

Протестиращи преминаха и покрай Съдебната палата с възгласи "Гешев е позор" и "Оставка", след което се насочиха към "Триъгълника на властта", където блокираха движението по булевардите „Цар Освободител“ и "Дондуков", заставяйки под прозорците на Министерски съвет.

След това демонстрантите се отправиха на шествие към "Орлов мост", като по пътя блокираха за кратко кръстовището на бул. "Цар Освободител" с ул. "Г. С. Раковски" при руската църква. Спирайки за кратко и пред Народното събрание, протестиращите след това достигнаха до кръстовището пред Софийския университет, което също беше блокирано, преди да блокират и кръстовището на "Орлов мост".

По-рано днес демонстранти блокираха кръстовището на булевардите на столичния бул. "Александър Малинов" в квартал. "Младост". В крайна сметка трасето беше отпушено, но протестиращите се заканиха, че ще има нови пътни блокади по-късно през деня.

По-рано през деня от Столичната дирекция на вътрешните обявиха, че са готови да охраняват днешния общонационален митинг и отново призоваха за диалог с лидерите на демонстрациите, за да не се стига до инциденти. "Предвид информацията, която имаме, сме подготвени за днешния ден, ще реагираме на всяка ситуация", обясни комисар Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция".

За 19 часа днес е предвиден общонационален митинг-протест в т. нар. Триъгълник на властта с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. След митинга организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет, където  планират да останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращи започнаха да се събират още около десет часа сутринта пред сградата на президентството в центъра на София.

"Аз се надявам да дойдат. Днешният ден беше обявен да бъде като протестен", каза един от дошлите.

"От 10 часа сме тук. Хора ще се съберат и хора ще има всеки ден докато не станем свидетели на промяната, на алтернативата, на младите, които носят много по различен светоглед от това, което е установило статуквото, защото с всеки изминал ден все повече се ограничава свободата на хората. Защото в момента няма демокрация", сподели ду(руга участничка в демонстрациите..

Иначе организаторите от така нареченото "Отровно трио" обявиха намерението си, протестът да продължи до полунощ на 1-ви август.

След 16 ч. протестиращи блокираха движението по Аспаруховия мост във Варна. Заради блокадата се стигна до напрежение между шофьорите и недоволните граждани. Образува се огромно задръстване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във