Банкеръ Weekly

Общество и политика

Демони и ангели на републиката

Мине се не мине време, и разни хора започват да размахват като плашило личността на Иван Костов. Този път събитията около СДС направиха демона актуален. Спомняте ли си предизборния клип на БСП с брадвата Избираш Бойко, получаваш Костов? Сериалът продължава, но авторите му сега не са сред сценаристите на видеото за червения ватман, а са в ръководството на СДС.


В сряда Костов окачестви прехвърлянето на топката за избора на конституционен съдия от ГЕРБ към СДС като мутренска атака. Преди това председателят на ДСБ избягваше да коментира случая. Само веднъж си позволи да каже, че се надява бившият президент да не се хване в капана. Вероятно защото много добре знае каква ненавист срещу него таят хора от днешния авангард на синята партия. Едва ли някой беше изненадан, че именно той излезе виновен за неудачите на СДС.


Шефът на СДС първи разгада конспирацията за провала на партийната кандидатура за Конституционния съд. Кабаиванов нарече Костов патерица на БСП и предположи, че дяволът е подмамил няколко сини депутати с обещания за места в бъдещите му листи. Синият функционер Иван Сотиров беше много по-изчерпателен в обясненията си за пъкления план: Има кампания от страна на БСП, в комбинация с Иван Костов, с цел унищожаване на СДС. Тази кампания се води от доста години, тя обслужва БСП и идването на левицата на власт. Да се чуди и мае човек, ако не беше Костов, срещу кого щяха да се надъхват взаимно сините.


Всъщност такъв човек, разбира се, има - и той е Бойко Борисов. И без ДСБ сините щяха да се разцепят заради ГЕРБ. Слабите партии се обединяват и разделят заради отношението си към силните на деня и към хора с много власт. Навремето основният враг със син партиен билет беше Желю Желев. Седесари обясняваха с пяна на уста как всичко ще тръгне по мед и масло, когато предателят се махне. Е, махна се...


Но Костов не се маха.


А междувременно от Раковски 134 издигнаха нова кандидатура за съдия в Конституционния съд. Тя е на прокурора от Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева. Трима независими депутати внесоха кандидатурата. Това са бившите членове на Атака Валентин Николов, Димитър Карбов и Огнян Тетимов. В четвъртък те са учредили сдружение Патриот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във