Банкеръ Daily

Общество и политика

Демократичният протест е право на всеки, но трябва да е в рамките на закона, заявиха от КНСБ

Президентът на КНСБ Пламен Димитров

"В продължение на вече изразената позиция на КНСБ относно обществено-политическата ситуация в страната, бихме искали да подчертаем отново, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема." Това се казва в декларация на синдиката.

"Заставаме зад всеки, който по този начин иска да отстоява исканията си в социално-икономическата област, да изразява своите позиции и възгледи.

В същото време провеждането на протестни действия не трябва да нарушава свободата и конституционните права на всички останали граждани, които имат своите причини да не участват в тях.

Съгласно закона процедурата за организиране на протест е уведомителна, органите на реда съдействат за нормалното протичане, а организаторите имат ангажимент да вземат необходимите мерки за осигуряване на реда. Това гарантира както мирно протичане, така и че няма да бъдат засегнати нечии права.

Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни.

КНСБ има най-голям опит в организирането на успешни и мирни протести в България и винаги е апелирала за спазване на законите при провеждане на протестни действия, за да се гарантират здравето и безопасността на участниците и на всички останали граждани", гласи още позицията.

На 15 юли от КНСБ заявиха, че конфедерацията винаги е заставала и ще застава зад всеки стремеж и борба за достоен труд, по-високи доходи и работни заплати.  Синдикатите изтъкнаха, че подкрепят всеки, който протестира за това, както и справедливото социално недоволство, всички усилия за по-добър живот и европейско развитие на страната.

Те настояха за мирно протичане на протестите и недопускане на каквито е да форми на насилие. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във