Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" възропта срещу кандидатурата на Кошлуков за шеф на БНТ

Обединението "Демократична България" излезе с остра декларация по повод изслушванията в СЕМ за нов генерален директор на БНТ. Предвид  наличните кандидатури,  това ще бъде едно от най-предвидимите изслушвания в историята на българските обществени медии, смятат демократите.

"Правилата, или направо липсата на правила, видимо обслужват един от кандидатите и настоящ временно изпълняващ длъжността – Емил Кошлуков. Затова не става ясно защо губим време в конкурси и кандидатури, като СЕМ може да премине към директно назначаване. Но понеже по закон е така и СЕМ има нужда от смокиновия лист на публичния конкурс, за да назначи  верния страж на медийния магнат Пеевски, такъв формално ще се проведе", се казва в декларацията.

След това се припомнят фактите:

Кошлуков беше кандидат и на предходния конкурс, където  мястото за шеф на БНТ спечели Константин Каменаров, напуснал поста след като получи присъда. Тогава Кошлуков не беше  назначен поради липса на достатъчно професионален опит.

"Но когато е необходимо да бъде назначен поредният слуга на Пеевски, който освен това е негов дългогодишен авер, този критерий е лесно преодолим", се посочва в документа. Бързо се появи подходящ стаж, като програмен директор на ТВ АЛФА. Хората на Атанас Атанасов и Христо Иванов припомнят, че "когато на Пеевски му трябва слуга в БНТ, първият когото се сеща да помоли за малко липсващ стаж се оказва не случайно Сидеров, в продължение на практиката "Атака" да осигурява постове под аренда за Пеевски (справка – Емил Караниколов, Нено Димов, Петър Николов)".

По-нататък в декларацията се посочва, че Кошлуков е доказан кадър в това да бъдат „усвоени“ бюджети още от времето, в което злополучната ТВ 7 се е управлявала в съсобственост от Пеевски и Цветан Василев. Неговата компания „Ноу Фрейм“ е преточила милиони преди да фалира.

"Кошлуков, като програмен директор на Канал 1, е солидарно отговорен с Каменаров за натрупания по време на този екип дълг от близо 50 милиона лева. В резултат от това обществената телевизия е във фактически фалит. Но Кошлуков удобно прехвърли вината на Управителния съвет и чист като момина сълза смята да увери СЕМ в мениджърските си умения", се казва още в позицията на демократите.

Според тях всеки от тези факти би трябвало да е напълно достатъчен, за да може СЕМ изобщо да не допусне Кошлуков до конкурс или да го дисквалифицира. Иначе, няма нищо ново, нито странно в огромното влияние на ДПС, Доган и Пеевски в националната телевизия.

Припомняйки тези факти и в навечерието на конкурса за избор на генерален директор на БНТ, от "Демократична България" настояват:

Да бъде дисквалифициран временно изпълняващият длъжността директор на БНТ Емил Кошлуков.

Да се създадат условия за провеждането на  честен, професионален и с ясни критерии избор, валиден за всички участници.

Да се извърши пълен външен одит на фактическото финансово състояние на медията и да бъде представен пред обществеността. Най-добре от организация като Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Българска национална телевизия да бъде управлявана от лишен от зависимости от властта екип, който да пази обществения интерес. Да отразява безпристрастно и професионално случващото се и да функционира като коректив на фалшивите и зависими новини. Да разходва нашите пари прозрачно и в полза на зрителите, а не на частния корпоративен или политически интерес.

"Сега СЕМ е под прожектора на общественото внимание!", подчертават от "Демократична България"

Facebook logo
Бъдете с нас и във