Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" внесе доклад за дигитализацията на Столичната община

Групата на "Демократична България" в Столичната община внесе доклад с експертни предложения по "Програмата за дигитализация на Столична община 2020-2022 г." в Столичния общински съвет. 

Документът съдържа конкретните стъпки, с които институциите да преминат в режим на функциониране, ориентиран към нуждите на гражданите и бизнеса. Ключово място е отделено на темата за Електронната идентификация. 

"За да е реална една дигитална трансформация на администрацията, е необходимо гражданите да разполагат с удобно и достъпно средство за електронна идентификация – да могат лесно, чрез компютъра или телефона си да докажат своята идентичност пред административните органи на местната власт", се казва в доклада. 

Сред останалите приоритетни направления са обезпечаването на Комплексното административно обслужване (отпадане на удостоверения, преминаване към електронни услуги). Залага се на оформлението на регистрите и вътрешния документооборот в електронен вариант, за да се улеснят справките в електронните архиви, както на и повишаването на институционалния капацитет за дигитална трансформация, и отварянето на максимално количество данни към гражданите и бизнеса. 

Основната цел на предлаганата програма е да направи работата на Столичната община по-ефективна, по-гъвкава, по-прозрачна и по-удобна за гражданите и бизнеса, подчертават демократите.

"В световен мащаб водещите, конкурентните, бързо развиващите се градове и държави са онези, в които е постигната висока степен на прозрачност и достъпност на технологичните решения. В бъдеще развитието на един град ще бъде оценявано според неговата иновативност, гъвкавостта, с която посреща промените и готовността да използва съвременни технологии за по-добра ефективност, по-високо качество и реална добавена стойност на предлаганите услуги и по-висок стандарт на живот за гражданите", се казва в мотивите на документа.

Пълния текст на доклада ще намерите тук. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във