Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" внася сигнал до Гешев за "пристанището на Доган"

"Демократична България" внася сигнал в прокуратурата за нерегламентирана държавна помощ при отдаването на кейовата стена на пристанището на ТЕЦ "Варна" ЕАД, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Формацията иска държавното обвинение да провери защо през 2019 г. кейовата стена на пристанище “ТЕЦ Езерово” е отдадена на ТЕЦ "Варна" без задължителната по закон състезателна процедура.

"Демократична България" внася сигнал и в Министерството на околната среда и водите заради отварянето без екооценка на подводното депо “Налбанка”, свързано със започването на проект за удълбочаване на каналите в пристанище "Варна" на стойност 350 милиона лева. 

По думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, проектът е в услуга на "пристанището на Доган, свързано с ТЕЦ "Варна".

"Това е едно старо депо "Налбанка", което 2009 година е било закрито поради факта, че е било с изчерпан капацитет и поради факта, че граничи със защитена местност "Казашко" и се намира в "Натура 2000", обясни Иванов. Той добави, че в момента драгажните маси, изкопани от дъното на Варненското езеро, се депонират в "Налбанка". А силно токсичните драгажни маси, които са вадят от дъното на езерото, са опасни за здравето на хората и за околната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във