Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" търси 35-40-годишен професионалист за кандидат-кмет в София

"Демократична България" твърдо е решила да играе със свой кандидат за кмет на София на местните избори през октомври. От обединението обясниха за banker.bg, че ще заложат на непартийна кандидатура, но все пак човекът да не е аполитичен, а да има активна гражданска позиция по различни важни за столицата и държавата въпроси. Ще търсят 35-40-годишен професионалист, утвърдил се в своята област.

Политическият съвет на коалицията тепърва ще обсъжда за какво точно ще се борят наесен. Ако е за третото място, то тогава трябва да имат много силна листа с номинации за общински съветници, в която със сигурност ще влязат и сегашните - Марта Георгиева и Иво Балев. Ако ще се целят в балотажа, то кандидатът за кмет трябва да е силен и харизматичен. От формацията отбелязаха, че няма никакъв шанс да подкрепят Мая Манолова, ако тя влезе в състезанието и стигне до втори тур с претендента на ГЕРБ, който най-вероятно ще е Йорданка Фандъкова. От една страна, биха искали партията на Бойко Борисов да не управлява повече града, след всички гафове и издънки с ремонтите и обществените поръчки. Но от друга – няма как да застанат зад ляв кандидат, тъй като избирателите им не биха приели за нищо на света едно такова решение.

На въпрос дали биха подкрепили независим кандидат, например съдията Методи Лалов, ако въобще се включи в кметската надпревара, от "Демократична България" казаха, че има такава опция, но е малко вероятна.

Демократите не биха застанали и зад претендента на гражданското сдружение "Спаси София" – Борис Бонев, който пръв обяви кандидатурата си. Водени са разговори с НПО-то, но се е оказало, че имат доста разминавания във вижданията за развитието на София и за политиките. От ДСБ например са учудени, че организацията няма да предлага своя листа със съветници, а ще се борят само за кмет. "И какво ще прави този кмет без подкрепата на свои съветници, ако хипотетично допуснем, че спечелят поста?", питат хората на Атанас Атанасов.

От "Демократична България" не изключват възможността да преговарят с ДБГ за общи действия на местните избори в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във