Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Демократична България" тръгва на срещи с бизнеса

Новото дясно обединение между ДСБ, "Да, България" и "Зелените" представи  икономическия екип от Управленската алтернатива на "Демократична България". Бяха посочени и основни акценти от виждането на обединението по основни теми в икономическия сектор.

 Председателят на ДСБ Атанас Атанасов откри събитието и посочи, че в медиите на практика има две важни теми - восъчната фигура на Бойко Борисов в ретро музей във Варна между тези на Тръмп и Путин  и предложението на Еврокомисията за проектобюджет, в което се иска разпределението на средства да зависи от прилагането на върховенството на закона в съответната страна. По думите му, причината да не ни приемат в Шенген е именно това, че няма върховенство на закона в България. "Нееднократно съм споменавал, че кабинетът "Борисов" обича европейските пари, но не обича европейските правила. Повече няма да има възможност да продължи без реформа на съдебната система или с имитация на такава реформа", заяви Атанасов.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви, че започва цикъл от срещи на икономическия екип с представители на бизнеса от цялата страна. "Искаме да извадим на преден план проблемите пред бизнеса и техните решения. Нашата главна политическа цел е траен и устойчив икономически растеж. Това се постига главно с активното участие на бизнеса", обясни той. 

По думите на съпредседателя на "Зелените" Владислав Панев предложението на ЕК за нова рамка на бюджета е прекрасна новина за българската икономика, тъй като управляващите правят реформи само под натиск отвън.

Георги Ганев, който отговаря за ресор "Финанси" в Управленската алтернатива на "Демократична България", пък отбеляза, че системата е пробита и няма защита на правото на собственост, няма сигурност в изпълнението на договорите. Това водело до оскъпяване на  инвестициите и ниска бизнес активност.

"Управляващите рискуват парите на данъкоплатците само заради отказа си да направят реформи! Не навсякъде в Европа има върховенство на правото и правителството и мнозинството са съгласни с нашите пари да се рискува, само да не ни се наднича в канчето. Е, ние сме против такава политика! И защото имаме нужда от контрол и за защита на българските граждани и бизнес", изтъкна още Ганев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във