Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България": Служебният кабинет продава България

Съпредседателите на ДБ - Владислав Панев, Христо Иванов и Атанас Атанасов

"Демократична България" се обявява категорично против връщането на "Газпром" като доставчик на газ за България. Обединението настоява всички политически сили, изповядващи евроатлантически ценности, да излязат с ясна позиция за действията на служебното правителство. "Служебното правителство продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл", категорични са от ДБ. Според тях твърдението, че са поискани преговори с руската енергийна компания, защото това били най-добрите цени, е невярно. "Очевидно доставките по азерския договор са с пъти по-благоприятни ценови условия, защото зависят от цената на петрола. Руският газ по договора, валиден до края на годината, няма да е чувствително по-евтин от всеки друг газ, защото 70 на сто от цената му се формира от борсата, а там цената расте", подчертават от формацията. Според ДБ връщането към договора с "Газпром" ще зачеркне шансовете на България да търси неустойки за това, че едностранно са променени условията за плащане през април.  

"Призоваваме правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса, като строго се таргетират според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата. Да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво, там където е възможно с цел допълнително намаляване на зависимостта ни от природния газ", гласи позицията на демократите. 

От обединението посочват, че връщането към газови доставки от "Газпром" е пагубно за националните ни интереси. "България не може да си позволи да се обвързва с основното геополитическо оръжие на имперския режим на Путин. Продължаваме да настояваме да се осигурят алтернативни доставки, каквито възможности има и неведнъж сме ги посочвали", се изтъква във становището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във