Банкеръ Daily

Общество и политика

"Демократична България" ще се бори за София и още няколко големи града

Обединение "Демократична България" е готово за местния вот. Съпредседателят му и лидер на ДСБ Атанас Атанасов обясни, че партиите, членуващи в коалицията, се явяват заедно на всички избори като за всеки вид избор сключват отделно споразумение. "Ние държим на тези избори да продължим с утвърждаване на нашия бранд", подчерта той.

Кандидатите за кметове и общински съветници ще се одобряват от ръководството, но ще се издигат от местните организации. За формацията местните избори са важен тест. Изборите ще са важен тест и за проблемите на София, за застрояването на зелените площи, липсата на пешеходните зони. По думите на Атанасов амбицията на "Демократична България" е да даде решенията на всяка конкретна община.

"В София "Демократична България" е твърдо трета политическа сила", убеден е Атанас Атанасов. Той прогнозира балотаж в столицата между десницата и ГЕРБ. Демократите имали сериозна листа от имена.

Другият съпредседател на обединението и лидер на "Да, България" Христо Иванов изтъкна ясния политически хоризонт, а именно - че местните избори освен обновление на общините, са и подготовка за парламентарните избори. По думите му ГЕРБ запазили преднината си, защото гражданите не виждат БСП с водач Корнелия Нинова като алтернатива.

"Явяваме се на избори, за да сме алтернативата" - подчерта Христо Иванов. -Ние искаме да надградим посланието, че "Демократична България" може все повече да се разпознае сред проевропейската част от българските граждани като алтернатива", изтъкна той. По думите му голямата битка ще е в София и няколко други големи града.

Обединението е готово да приеме залепили се за ГЕРБ демократични сили, ако са готови да отстояват демократичните ценности и алтернативи. По думите на съпредседателите политическата кауза е демократизацията на държавата и тази кауза трябва да припознаят кандидатите за кметове и общинари. До 15 август "Демократична България" ще каже кой ще е кандидатът им за кмет за столицата.

"Много е важно тук в София да постигнем консолидация около една кауза", призова Христо Иванов. Според него Фандъкова се е износила като фасада на модела на управление на София. Хората щели да гласуват за решаването на конкретни проблеми и за перспектива в столицата. "Всякакви опити за камуфлаж на кандидатите като независими не дават яснота на избирателите", смята Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във